Mozaika

Ľudskosť, ľudia ľuďom

Vianoce klopú. Lúčime sa aj so starým rokom. Chýba nám síce niekdajšia decembrová bieloba a vôňa ihličia, no blikot svetielok znova pripomína, že sú sviatky lásky a štedrosti predo dvermi. Do tohto obrázku, ktorý by mal byť predovšetkým idylický, sa nám predsa vtiera akási šedá farba, ktorú nám vyfarbuje neblahá realita a čoraz výraznejšia chudoba. A to nielen chudoba z nedostatku peňazí, ale aj chudoba ducha. Avšak, odrazu, tú sivosť do ružova prefarbuje nová snaha, ktorá je zároveň aj potvrdením toho, že sa ľudskosť z našej malej dediny nevykradla. Prebýva stále tu v Kulpíne, s nami, v nás. Svedčí o nej skupinka žien, ktoré sa samoorganizovali a za krátky čas napiekli koláče, pobalili ich a dnes aj jednu časť poroznášali tým, ktorým balíčky určili. Sú to všetci spoluobčania, ktorí majú ponad 75 rokov. Akciu aj tentoraz iniciovali Anna Horvátová a Nataša Zimanová.

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ľudskosť, ľudia ľuďom

 

Ruky k dielu priložili Mariena Vidová, Aleksandar Nakić, Zdenka Francistyová, Tatiana Petrášová, Ján Mučaji, Mária Koruniaková, Lidija Urban Panjković, Katarína Zorňanová, Mária Stupavská, Marija Tomić, Anna Seleštianská, Zuzana Pekárová, Jarmila Gažová, Petra Krnáčová, Jasnička Milenković, Irenka Kuštrová, Vierka Šimová, Vesna Pucovská a ďalší. Pomoc pri roznášaní balíčkov poskytol Milo Horvat. Niektorí darcovia podporili akciu jablkami a sladkosťami z predajne a niektorí poskytli finančný príspevok za ktorý sa objednali koláče a rožky u Nataši a Anne Labátových, Zuzane Čemanovej a Anne Kaňovej...

Anna Horvátová a Nataša Zimanová si predbežne z Miestneho spoločenstva Kulpín žiadali zoznam Kulpínčanov vo veku nad 75 rokov. Zistili, že ich máme 156. Pre každého jedného z nich pripravili sladké balíčky a prvých tridsať dnes aj doručili. Potešili aj najstaršiu Kulpínčanku, 93 ročnú Annu Gajdošovú.

Ďakujme našim ženám a darcom za ich ľudskosť.

„Príliš veľa myslíme a príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť. Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Bez toho zvlčíme a stratíme všetko." (Charlie Chaplin)

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články