Mozaika

Party a pierka

Slovenské mladuchy z Banátu a Sriemu mávali podstatne menší, teda aj ľahší vienok od tých v Báčke, ktoré v svadobný deň na hlave nosili asi desaťkilogramovú partu! V Banáte, konkrétne v Aradáči, ten venček býval úplne jednoduchý, možno aj zo všetkých najjednoduchší. Bola to len akási korunka a tvorilo ju iba niekoľko kvietkov. Do báčskej party sa tých kvietkov spletalo neuveriteľných vyše štyridsaťtisíc. O tých takých, všetkých našich vienkoch, venčekoch, partách, pierkach, svadobných perečkách... bola dvojdňová dielňa v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien, ktorá prebiehala včera a dnes v Kulpíne. Podľa slov predsedníčky Asociácie Viery Miškovicovej v práci dielne účinkovalo 30 účastníčok zo štrnástich našich spolkov žien. Dielňu viedol Patrik Rago zo Selenče.

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Na túto zaujímavú dielňu prišlo najviac predstaviteliek zo spolkov žien v Báčke: z Petrovca, Hložian, Kysáča, Lalite, Silbaša, Selenče, Pivnice a Kulpína; z Banátu boli predstaviteľky Kovačice, Padiny, Vojlovice a Aradáča, kým zo Sriemu boli ženy z dvoch prostredí: Stará Pazova a Dobanovce.

Robilo sa v skupinách a to podľa toho, aké party sa v jednotlivých prostrediach v minulosti nosili. Prvý deň sa robili základné elementy: kvietky, halúzky, tyčinky ...a druhý deň sa urobil základ, čiže osnova za partu, na ktorú sa spletali zhotovené kvietky. Spolky doniesli na ukážku fotografie a party zo svojich prostredí a na základe tých starodávnych vzoriek lektor Patrik Rago (http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5243-tvoriva-innos-selenana-tudujuceho-v-nitre) pomáhal v zhotovovaní základu a kvietkov na partu.

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Niektoré party sa dokončiť nemohli, čo sa vzťahuje zvlášť na tie báčske, keďže si ich výroba vyžaduje veľa času. Predsedníčka kysáčskych žien Ľudmila Berediová Stupavská povedala, že existuje záznam, podľa ktorého na jednu partu bolo použitých štyridsaťdva tisíc ( 42 000!) kvietkov. Počítajme: v práci dielne sa zúčastnilo tridsať žien, každá by teda musela zhotoviť tisíc štyristo (1400) kvietkov, aby sa počas tejto dvojdňovej dielne urobila aspoň jedna parta. To sa pri ručnej výrobe urobiť nedá, avšak , keď sa niečo začne, môže sa kedy-tedy aj dokončiť. Začaté boli viaceré party a menšie venčeky z niekoľkých prostredí boli aj dokončené. Dokončená bola aj jedna báčska parta pre bábiku, ako aj pierko pre ženícha. To čo bolo dokončené, alebo takmer dokončené, sme si aj odfotili.

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

V prvý deň, v piatok predpoludním, sa paralelne s dielňou konala aj schôdza Asociácie spolkov žien. Keďže predsedníčky jednotlivých ženských spolkov chceli aj po schôdzi zostať so svojimi členkami v Kulpíne a keďže popoludní prácu nemali, vymysleli si ju. Vymieňali si skúsenosti v pečení rožkov, potom recepty skúšali a tak napiekli hojne výborných chrumkavých pečív pre všetkých účastníkov a hostí.

 

Party a pierka

 

Party a pierka

 

Na záver spoločný obed  –  sárma kulpínska

 

Na záver spoločný obed – sárma kulpínska

 

Predstaviteľky kulpínskeho spolku žien a kuchársky tím

 

Predstaviteľky kulpínskeho spolku žien a kuchársky tím

 

Spoločná fotka a prísľub: Na také dielne prídeme zas!

 

Spoločná fotka a prísľub: Na také dielne prídeme zas!

 

Dielňa na zhotovenie ženských svadobných prikrývok na hlavu pre mladuchu a pierka pre mladoženícha sa konala v Poľovníckom dome v Kulpíne. Idea o nej sa totiž zrodila u Kataríny Zorňanovej, predsedníčky Spolku kulpínskych žien, ktorý už veľa rokov organizuje podujatie Svadba voľakedy a dnes. Pri pozývaní predstaviteľov spolkov na túto svadbu prikazujú prísť s partmi. V nejednom prípade im bolo odpovedané, že spolky party nemajú. Preto sa rozhodli pomôcť im...

Pracovná atmosféra bola výborná a vynikajúco chutili aj jedlá z Ďugovej kuchyne a sedliackej pece.

Projekt zrealizovali za podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie, predpisy, správu a národnostné menšiny a Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články