Mozaika

Ilocké leto a 50. Ilocká hroznová oberačka

V Iloku sa tradične od roku 1962 koná kultúrny a zábavný festival, Ilocká hroznová oberačka, ktorá tu má najstaršiu tradíciu. Hlavná časť podujatia začína koncom augusta a vrcholí začiatkom septembra. Podujatie nadväzuje na starý sriemsko-slavónsky zvyk jarmokov pri príležitosti vinobrania, ktorý je spätý so stretnutím mladých ľudí, ochutnávkou, predajom vína a poľnohospodárskych produktov. Ilockí Slováci, ktorých v roku 2001 v tomto meste bolo 1044 a po sčítaní v roku 2011 ich zostalo 935, sa zapájajú do programu a v Slovenskom dome paralelne organizujú Ilocké leto. Tohtoročné, – v poradí už 38.– prebiehalo počas uplynulého víkendu. Na ňom vystúpili domáci SKOS Ľudovíta Štúra, ale aj hostia z Našíc, Županje a z Českej republiky. Cieľom týchto slávnosti je predovšetkým zachovanie tradície vinárstva a etnológie a prezentácia domácich výrobkov a kultúry.

 

Foto: Matica Slovenská Ilok

 

Foto: Matica Slovenská Ilok

 

V sobotu 26. augusta 2017 v Slovenskom dome v rámci Ilockého leta celovečerný folklórny program usporiadal Folklórny súbor Púčik z Brna z Českej republiky. V nedeľu 27. augusta v kultúrno- umeleckom programe okrem domácej tanečnej skupiny MS Ilok - SKOS Ľudovíta Štúra vystúpili i hostia: FS českej besedy – Končenica, SKUS Franju Strapača a MS Markovec Našický, KUD Tomislav zo Županje a FS Púčik z Brna.

Organizátormi Ilockého leta sú Miestny odbor Matice slovenskej v Iloku, Slovenský kultúrno-osvetový spolok Ľudovíta Štúra v Iloku a Mesto Ilok.

Mesto Ilok a miestna turistická organizácia sú organizátormi aj Ilockej hroznovej oberačky. Na tohtoročnej jubilejnej v piatok 1. septembra 2017 okrem iných vystúpia aj Tamburaši s Dunava a Zvonko Bogdan, v sobotu usporiadajú slávnostný ústredný program, na ktorom sa zúčastní aj SKOS Ľudovíta Štúra. Po programe bude ohňostroj a v pokračovaní koncert Petra Grašu. Nedeľa na 50. Ilockej hroznovej oberačke bude prevažne športová.

Ilok je krásne, starobylé mesto, o čom svedčí aj toto panorámové video:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články