Zatmenie Mesiaca

Zmena v týždenníku Hlas ľudu?

Po Otvorenom liste členov redakcie Hlasu ľudu úradujúcemu zodpovednému redaktorovi novín a členom NRSNM s dátumom 17. júna 2020, sa veľa toho nezmenilo. V liste 11 členov kolektívu žiadalo, aby aktuálny úradujúci zodpovedný redaktor Hlasu ľudu prestal konať podľa diktátu jednotlivých politikov a členov NRSNM a od NRSNM, ako zakladateľa, podpisovatelia listu žiadali, aby redakcii Hlasu ľudu zabezpečila nehatené plnenie svojej funkcie a umožnila nezávislé a objektívne informovanie slovenskej vojvodinskej verejnosti. List a tiež zaujímavé komentáre si možno prečítať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10938-otvoreny-list-clenov-redakcie-hlasu-ludu-uradujucemu-zodpovednemu-redaktorovi-novin-a-clenom-nrsnm. Zrejme, tí oslovení a kompetentní na list nereagovali, takže po troch mesiacoch hlasľudovskí novinári napísali Oznámenie pre verejnosť. Keďže ho nemohli zverejniť na stránkach svojich novín, zaslali ho médiám. Možno si ho, tiež komentáre, prečítať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11013-oznamenie-pre-verejnost. Napokon, novinárska snaha predsa nezostala márna a na dnešnej schôdzi Správnej rady NVU Hlas ľudu zvolili novú úradujúcu zodpovednú redaktorku novín Annu Francistyovú.

 

Zmena v týždenníku Hlas ľudu?

 

„Dnes, 23. septembra zasadala Správna rada Novinovo-vydavateľskej ustanovizne Hlas ľudu. Jednohlasným rozhodnutím zvolili novú úradujúcu zodpovednú redaktorku novín Hlas ľudu Annu Francistyovú. Na súbeh na zodpovedného redaktora Hlasu ľudu sa prihlásil iba jeden kandidát a to Miroslav Benka, doterajší úradujúci zodpovedný redaktor. Jeho kandidatúru jednohlasne správna rada odmietla, kvôli zlej spolupráce s kolektívom a s riaditeľkou, o ktorej hovorila aj riaditeľka Novinovo-vydavateľskej ustanovizne Anna Huďanová, ako aj novinár Vladimír Hudec v mene redakcie. Na návrh Správnej rady, na miesto úradujúcej zodpovednej redaktorky jednohlasne zvolili Annu Francistyovú, doterajšiu zástupkyňu zodpovedného redaktora," uvádza sa to v online vydaní Hlasu ľudu TU: https://hl.rs/anna-francistyova-nova-uradujuca-zodpovedna-redaktorka-hlasu-ludu/?fbclid=IwAR3BIx4G_MahRLUrASdhaOhEB7s0Omu4bsIK_Y3PafoXqin6PJx2yYPVS4g

To, čo však prekvapilo aj samotných členov Správnej rady (SR), bolo oznámenie o zvolaní novej schôdze SR už na zajtra v popoludňajších hodinách. Krátko po ukončení dnešnej schôdze o tom informoval predseda Správnej rady (SR) NVU Hlas ľudu Miloslav Chrťan z Kovačice. Nepovedal však o čom budú rokovať.

Kto sú členovia Správnej rady, ktorí diktujú a dozerajú na politiku nášho týždenníka? Rozhodnutím NRSNM (zo dňa 4. júna 2019) členmi Správnej rady sa stali Miroslav Brna, Dragana Surová a Elenka Šranková (novinárka Hlasu ľudu) z Kysáča, Jaroslav Stevanov z Aradáča, Vladimír Hudec (novinár Hlasu ľudu) z Hajdušice, Hviezdoslav Čmelík zo Starej Pazovy, Miroslav Tomáš z Kovačice a bývalá novinárka v HL Anička Chalupová, ktorá podala demisiu a namiesto nej je zvolená Marienka Obšustová, zamestnankyňa Hlasu ľudu. Za zástupcu predsedu Správnej rady na prvom zasadnutí zvolili Miroslava Brnu, ktorý sa jediný nezúčastnil na dnešnej schôdzi.

Na sociálnych sieťach a na Storyteller niekdajšia zodpovedná redaktorka Hlasu ľudu Vladimíra Dorčová Valtnerová v kontexte aktuálnej situácie v Hlase ľudu napísala: „Teším sa, pretože je úradujúca šéfredaktorka NOVINÁRKA, ktorá pozná hlasľudovský tep a iba pripomínam, že NRSNM je IBA zakladateľ, ktorý by sa NESMEL vmešovať do redakčnej politiky, a redakcia + ustanovizeň jasne povedala koho si nepraje za šéfredaktora. Bojím sa však, že boj iba začína a verejnosť, čitatelia, nečitatelia by mali sledovať túto tému, prípadne "kričať". A hlasno! Lebo zajtra je nový deň, ktorý možno neveští nič dobré."

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+3 #5 Bez zmeneJT 2020-10-22 23:28
Lakatoska je naprednjakinja SNS nijaka zmena sa neudiala v Hlas lude a Hudanova je SNS dostali ste isstvo samo drugo pakovanje
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 Hlas ľuduVladimír Valent 2020-09-25 22:51
Važena pani Francistyova, BEL., 23.9.2020

som rad, že ste zvolena za uradujuceho šefredaktora
tyždennika Hlas ludu/NS.
Vaše mnohoročne skusenosti a praca venovana informovaniu
je vyznamnym a plodnym zdrojom pre poznanie oblasti, formovanie
sprav, spolupracu členmi kolektivu NVU Hlas ludu/NS i s členmi inych
inštituciami i s jednotlivcami našej menšiny tiež so slovenskou
verejnostou v domovine, v slovenskom zahraniči a verim i s
inorečovou verejnostou v Srbsku (možno i širšie).
Blahoželam Vam za vymenovanie na novy post. Prajem Vam
v dobrom zdravi uspešnu pracu, činenia na ktore budete osobne hrda.
Kiežby Vam jednotlici i spoločenstvo, očakavam to i nadejam sa,
podali ruku pomoce, spoluprace, uznania i zasluženu uctu.
S uctou.
Valent, Belehrad
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 S cieľom prinavrátiť starých čitateľov Hlasu ľuduHlas ľudu 2020-09-25 12:33
Hlas ľudu 24. Sept. 2020 – S cieľom prinavrátiť starých čitateľov Hlasu ľudu
V priestoroch Novinovo-vydavateľsk ej ustanovizne Hlas ľudu v Novom Sade sa dnes stretli zamestnanci tejto ustanovizne s čelnými predstaviteľmi Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. Dôvodom stretnutia bola informácia, že sa zasadnutie Správnej rady Hlasu ľudu dnes zopakuje a že sa včera prijaté rozhodnutia zrušia. Toto zasadnutie sa predsa nekonalo.
Na tomto neoficiálnom stretnutí boli i predsedníčka NRSNM Libuška Lakatošová a predseda Výkonnej rady NRSNM a člen Správnej rady Hlasu ľudu Miroslav Tomáš.
Úvodom sa prihovorila riaditeľka Novinovo-vydavateľsk ej ustanovizne Hlas ľudu Anna Huďanová, ktorá zhrnula včerajšie zasadnutie Správnej rady, kde bola zvolená nová úradujúca zodpovedná redaktorka Hlasu ľudu Anna Francistyová. Tiež informovala, že bývalý úradujúci zodpovedný redaktor Miroslav Benka zostane zamestnaný v ustanovizni, ako novinár dopisovateľ v Starej Pazove. Hovoril aj novinár Hlasu ľudu Vladimír Hudec, v mene syndikátu a zároveň aj ako člen Správnej rady a vysvetlil dôvody na toto stretnutie.
Po vypočutí problémov, ktoré existovali v redakcii Hlas ľudu a súviseli so zlou spoluprácou bývalého zodpovedného redaktora Miroslava Benku s celým kolektívom ustanovizne, predsedníčka Lakatošová povedala, že NRSNM nikdy nezasahovala do redakčnej politiky novín. Zagratulovala novej úradujúcej zodpovednej redaktorke Anne Francistyovej a zaželala úspešnú prácu do budúcna.
Predseda Výkonnej rady NRSNM a člen Správnej rady Miroslav Tomáš povedal, že keďže pozná doterajšiu situáciu v redakcii, verí, že novinári budú teraz mať lepšie podmienky na prácu.
Prítomným sa prihovorila aj nová úradujúca zodpovedná redaktorka Anna Francistyová. Poďakovala sa za dôveru členom Správnej rady a kolegom a vyjadrila nádej, že staronovým prístupom k redakčnej politike si medzi stálych odberateľov vrátime starých čitateľov novín.
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 RE: Zmena v týždenníku Hlas ľudu?JT 2020-09-24 07:45
Každá česť! Novinári Hlasu ľudu majú za sebou veľmi ťažký period ale stále sa držali spolu a ukázali nám všetkým, ako sa veci môžu zmeniť na lepšie, ked´ sú ľudia jednotní!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 RE: Zmena v týždenníku Hlas ľudu?Vladimír PUCOVSKÝ 2020-09-24 06:37
Čitatelia Hlasu ľudu by mali verejne podporiť toto rozhodnutie Správnej rady a nedovoliť, aby ho ktokoľvek anuloval.
Novinári, hlasľudovci nedajte sa!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články