Zatmenie Mesiaca

IN MEMORIAM: Ján Bačúr

K nedožitým 85. narodeninám
O desať dní by náš bard insity oslávil 85. narodeniny. Na oslavu sa veľmi tešil a náležite sa na ňu priprával. Všetko malo byť pedantne zorganizované, tak ako bol aj celý jeho život pedantný. Zavolal mi pred dvomi týždňami, aby ma pozval na tú jeho blížiacu sa významnú udalosť. Chcel, aby bol narodeninový žúr veselý a pamätný. Plánoval usporiadať veľkú výstavu, na ktorej by sa predstavil s 85 obrazmi, tiež so svojimi veľkými ručne písanými a cifrovanými knihami, ktorých má už 45, so svojimi tromi knihami – osobnými kronikami, monografiou a 24. plagátmi venovanými novinárom, ktorí ho podporovali na jeho umeleckej ceste. Rozprával nadšene, akoby sa nič nestávalo... Až potom mi prezradil, že volá z postele, že je na infúzii, no dúfa, že sa predsa dožije narodenín. Poznamenal, že toto môžu byť jeho posledné...Ale, vôbec nelamentoval. V jeho slovách nebolo cítiť ani strach a ani sebaľútosť. To asi preto, lebo človek s veľkým srdcom a čistým svedomím opúšťa dôstojne aj tento svet, zmierený so sebou, všetkými ľuďmi, ba i so smrťou...

 

IN MEMORIAM: Ján Bačúr

 

Ján Bačúr maľoval vyše 70 rokov. Namaľoval asi 3020 obrazov. Taká produktivita by bola obdivuhodná aj keby sa zaoberal výlučne maľovaním. No, pán Bačúr si celú pracovnú dobu odpracoval ako matrikár v Padine, tiež sa roky aktívne zaoberal futbalom, písal kroniku svojej osady, aj kroniku svojho života... Po prvýkrát vystavoval svoje práce keď mal iba trinásť rokov, v rámci kolektívnej výstavy v Padine. Jedna z posledných jeho pamätných maliarskych prác bola tiež kolektívna – maľovanie veľkoplošného obrazu k 220. výročiu založenia Kovačice, ktorý slávnostne prezentovali 1. októbra 2022 pri otvorení Kovačického októbra. Namaľoval tam to, čo často dominuje na jeho maľbách: kone, voz s pohoničom a poskakujúceho psíka.

 

Obraz Jána Bačúra s poradovým číslo 2589 zobrazuje maliarov rodný dom a namaľovaný bol v roku 2015

 

Obraz Jána Bačúra s poradovým číslo 2589 zobrazuje maliarov rodný dom a namaľovaný bol v roku 2015

 

Spoločný obraz kovačických a padinských insitných maliarov k 220-ročnici Kovačice

 

Spoločný obraz kovačických a padinských insitných maliarov k 220-ročnici Kovačice

 

Ján Bačúr na spoločnom obraze k 220-ročnici Kovačice namaľoval voz s pohoničom a psíka

 

Ján Bačúr na spoločnom obraze k 220-ročnici Kovačice namaľoval voz s pohoničom a psíka

 

Ján Bačúr pred rokom s autorkou príspevku

 

Ján Bačúr pred rokom s autorkou príspevku

 

Ján Bačúr - bard slovenského insitného umenia, maliar nehmotného kultúrneho dedičstva Slovákov v Srbsku, bol jedným z nositeľov listiny, na ktorej sa nachádza 63 insitných maliarov, s ktorou sa naša insita uchádza o zápis na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Narodil sa 22. októbra 1937 v Padine. Za svoju tvorbu získal početné vysoké ocenenia: Cenu predsedu Matice slovenskej zo Slovenska za životné dielo, Zlatú plaketu za celoživotné dielo Obce Kovačica, Striebornú plaketu za celoživotné dielo Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí z Bratislavy, Striebornú medailu za výnimočné zásluhy v kultúrnej činnosti, najmä v oblasti maliarstva získanú dekrétom prezidenta Srbska a ďalšie.

Pohreb Jána Bačúra bude zajtra, 13. októbra 2022 o 14:00 v Padine.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články