Arheološki nalaz u Kulpinu

Selenčské sláviky 2019

V sobotu a nedeľu, 2. a 3. marca Selenčou znela slovenská ľudová pieseň. Dva koncerty pod jedným názvom Selenčské sláviky 2019 zhromaždili v dome kultúry v Selenči početných malých spevákov sólistov a členov orchestra ZŠ Jána Kollára a Komorného zboru Zvony zo Selenče. Na koncertoch vystúpilo úhrne až 63 spevákov. Deti spievali v ľudovom kroji za hudobného sprievodu prevažne žiackeho orchestra doplneného niekoľkými dospelými hudobníkmi. Zo 30-členným orchestrom dirigoval doktor hudobnej pedagogiky Juraj Súdi, ktorý mal zároveň na starosti aj úpravu piesní a nacvičovanie spevákov. Festival má upevniť a prehĺbiť láska k ľudovému spevu a kroju. „Nesúťažíme, ale každého účastníka považujeme za víťaza..." povedali na úvod moderátori. Víťazmi sú však prakticky všetci Selenčania, ktorí dokážu každoročne zabezpečiť tak masovú účasť svojich detí na koncerte a najväčšia poklona patrí Dr. Jurajovi Súdimu a jeho rodine, ktorá odnesie v tom všetkom najväčší kus práce.

 

Selenčské sláviky 2019

 

Selenčské sláviky 2019

 

Selenčské sláviky 2019

 

Na prvom koncerte v sobotu spievali deti vo veku 5-9 rokov a odznelo 28 piesní a v nedeľu sa predstavili žiaci štvrtého až ôsmeho ročníka a štyria mládežníci, ktorých bolo úhrne 35. MSS najusilovnejších členov orchestra odmení pobytom v škole v prírode na Slovensku. Rodina Súdiovcov na záver zaspievala pieseň Nad Selenčou, čo bolo i krásnou bodkou za festivalom. Silný potlesk publika akoby chcel byť aj svojráznou vďakou Súdiovcom za ich snahu. Oba koncerty sa mohli sledovať v priamom prenose na facebooku, kde mali vyše 1200 pozretí.

Podujatie Selenčské sláviky sa usporiadalo už 10-krát a ono je vlastne pokračovaním festivalu Detský kľúčik, ktorý predtým dvakrát zorganizoval Kultúrno umelecký spolok Jána Kollára. Teda, už 12-krát sa na javisku v speve slovenskej ľudovej piesne mohli vyskúšať malí selenčskí speváci a niekoľkí ich hostia. Tento festival je výsledok spoločného úsilia nielen organizátorov, ale i rodičov, početných sponzorov ba i celej Selenče a obce Báč.

 

Katarína Pucovská

Foto Juraj Berédi – Ďuky

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články