Arheološki nalaz u Kulpinu

Voľby 2020

Sviatky sú za nami a naši politici pomaly začínajú ofenzívu. Pred nami je obdobie sľubov a pekných slov. Začal sa volebný rok a parlamentné voľby v Srbsku budú 19. alebo 26. apríla, pravdepodobnejšie 26. apríla, keďže je 19. apríla pravoslávna Veľká noc. Už je známe aj to, že budú všeobecné, čiže spolu republikové, pokrajinské a lokálne. Pomaly sa rieši aj dilema, či opozícia bude voľby bojkotovať, alebo sa na nich predsa zúčastní. Za bojkot sa zasadzovali mnohé opozičné strany, no pomaly ich predstavitelia začínajú váhať a to čo povedali včera, dnes už neplatí. Veď, moc a peniaze sa bojkotom nezískajú. Tak napríklad hnutie Jeden z päť miliónov #1od5miliona, ktoré ešte včera hovorilo o bojkote, dnes vyhlásilo, že prerušujú pouličné demonštrácie a začínajú predvolebnú kampaň. Tiež osem politických subjektov z územia Vojvodiny – Vojvodinský front, dnes v Belehrade predstavilo Memorandum o budúcnosti a podpísalo Platformu o spoločnom účinkovaní vo voľbách.

 

Voľby 2020

 

Liga sociálnych demokratov Vojvodiny, Vojvodinská strana a Demokratický zväz Chorvátov vo Vojvodine dohodu o spolupráci podpísali ešte v novembri 2019 a už vtedy ohlásili, že chcú utvoriť silný politický opozičný zväz. Dnes sa k nim pripojili: Liberálno-demokratické hnutie Vojvodiny, rusínska strana Spolu za Vojvodinu, Čiernohorská strana, Rumunská strana a mimovládna nestranícka organizácia Forum V21.
Nenad Čanak, líder Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny mieni, že v Srbsku, ktoré bolo proeurópsky orientované, toho času už existujú iba pravicovo a ešte „pravičiarskejšie" orientované politické strany. Upozornil, že ak sa bude pokračovať v tom smere, v Srbsku zavládne vážna diktatúra klerofašistického tipu. Vojvodinský front chce proti tomu bojovať.

Aleksandar Odžić, predseda Vojvodinskej strany vyhlásil, že celý rok pracovali na zhromaždení silného vojvodinského zväzu, akým je Vojvodinský front a dodal, že Platformu vypracovali na základoch európskych hodnôt.

Tomislav Žigmanov, predseda Demokratického zväzu Chorvátov vo Vojvodine, zhodnotil, že sa Platformou jasne definujú politické ciele tohto zväzu a dodal, že je jeho strana, ako najsilnejšia a jediná relevantná politická strana chorvátskeho spoločenstva v Srbsku, veľmi zainteresovaná za budúcnosť Srbska a Vojvodiny.

Dragan Civrić z Liberálno-demokratického hnutia Vojvodiny poukazuje na negatívne následky, ktoré vojvodina znáša už vyše 30 rokov a mieni, že Vojvodine musí patriť to miesto, ktoré si aj zasluhuje.

Rusín Djura Vinaji a jeho strana Spolu za Vojvodinu sa prirodzene zapojili do zväzu vojvodinských strán a celému frontu, lebo, ako zdôraznil, Rusíni na týchto priestoroch žijú takmer 300 rokov.

Nenad Stevović z Čiernohorskej strany vyhlásil, že vojvodinské čiernohorské spoločenstvo chce týmto prispieť k budovaniu modernej, pluralistickej a demokratickej spoločnosti pre dobro všetkých obyvateľov Vojvodiny, ale aj všetkých obyvateľov Srbska.

Dr. Jon Sfera z Rumunskej strany podčiarkuje, že sa roky pod koberec zatískajú mnohé problémy a poznamenal, že v jeho strane dobre vedia, čo znamenajú európske hodnoty a čo znamená členstvo v EU, vidia to podľa svojej materskej krajiny.

Marko Konjević z mimovládnej nestraníckej organizácie Forum V21 mieni, že ak chceme, aby sa niečo udialo, musíme pracovať na tom, aby sa to aj udialo.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články