Arheološki nalaz u Kulpinu

Štatistika: Úpadok Vojvodiny pokračuje

Štatistika svedčí: katastrofálne následky centralizácie! Vojvodina sa nachádza na dne rebríčka podľa výšky priemerných zárobkov v regióne. Aj keď oficiálni predstavitelia Vojvodiny tvrdia, že je vojvodinské hospodárstvo v rozvoji a Vojvodina veľké stavenisko, štatistické ukazovatele sú neúprosné. Vonkoncom sa nezhodujú s vyhláseniami politikov, ktorí svoje stanoviská „argumentujú" takmer každodenným prestrihávaním stuhy po vojvodinských prostrediach.

Kým z Banoviny tvrdia, že aj napriek reálne čoraz chudobnejšej pokrajinskej pokladnici, investície do vojvodinského hospodárstva a infraštruktúry nebudú ohrozené, údaje ktoré na sklonku minulého roka zverejnil Republikový štatistický ústav naznačujú, že sa z Vojvodiny, ako najvyspelejšieho regiónu, za posledných niekoľko rokov stala nerozvinutá provincia. Takto sme písali v roku 2011: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/3117-upadok-vojvodiny-uznala-aj-tatna-tatistika a v podobnom trende sa desaťročie pokračuje. Naša pokrajina do tej miery upadla, že ju možno zaradiť medzi nedostatočne vyvinuté regióny.

 

Štatistika: Úpadok Vojvodiny pokračuje

 

Podľa údajov Republikového ústav pre štatistiku Srbska, priemerný netto osobný dôchodok v Srbsku vlani bol (obdobie I. – XI. 2019) 54.471 dinárov . V nie tak dávnej minulosti vojvodinský priemer prevyšoval štátny, teraz je žiaľ nižší a činí 51.528. Najvyššie platy sú v Belehrade, kde je ich priemer až 67.532 dinárov. Na Vračare je tento priemer neuveriteľných 90.328 din.

Z Vojvodinčanov najviac zarábajú obyvatelia Juhobáčskeho obvodu: 55. 137 din. Keď ide o najbohatšie vojvodinské obce štatistika je takáto: Nový Sad (59.942), Vršac (55469), Pančevo (53775)...

Naše slovenské prostredia značne zaostávajú za takýmto priemerom: v obci Stará Pazova vlaňajší priemerný netto zárobok bol 48.612, v obci BáčskyPetrovec 44.950 din a v obci Kovačica 42.520 dinárov.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-3 #1 RE: Štatistika: Úpadok Vojvodiny pokračujeSs 2020-02-10 19:02
Určite nikto úmyselne cielene chce aby sa Slováci vysťahovali...

Alebo, možno nie. Naučte sa základy ekonomiky a kapitalizmu a uvidíte, že sú to bludy.

Štát nemôže vplivat na priemernú mzdu, môže trochu na zamestnanosť.

Komunizmus je už preč a treba žiť v realite.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články