Arheološki nalaz u Kulpinu

Neprebudený národ

Doba sa mení a my tiež. A je to tak akosi normálne a správne...Ale len, ak sa ide vpred. Ak sa však progres ľudstva otočí v kontra smere, je to výstraha a mal by sa v nás aktivovať alarm. Môže to totiž znamenať, že sa smeruje k zániku. Srbsko vlani opustilo vyše 52.000 osôb. Čiže, každodenne za lepším chlebom odchádzalo 144 ľudí, teda asi za štyri autobusy, alebo prepočítané na hodiny, každú hodinu sa zo Srbska odsťahovalo šesť osôb. Mnohí z nás si vôbec neuvedomujeme rozmery tejto katastrofy. Zrejme, ide o hromadný odchod, exodus. Prezident nám však hovorí, že si s tým netreba lámať hlavu a sľubuje, že namiesto tých čo odišli, do krajiny nasťahujeme migrantov. Premiérka tiež s hrdosťou vyhlásila, že naša krajina núka migrantom z Ázie a Afriky srbské občianstvo podčiarkujúc, že to nerobí žiadna iná krajina. Všetky krajiny totiž prísne dbajú na to, komu občianstvo udelia, keďže si chcú zachovať národnú identitu a chcú mať zriadený štát a v ňom pokoj.

 

Neprebudený národ

 

„Poctivej a múdrej vlády nieto, lebo je túžba po moci nekonečná. Človeka, ktorý uchopil moc, podporujú zbabelci, povzbudzujú zaliečavci, podržiavajú lumpi a jeho predstava o sebe samom vždy je krajšia od skutočnosti."( Meša Selimović). Aj naša vláda nemá veľa škôl, o čom, okrem iného, napovedajú aféry o falšovaných diplomoch ministrov, o ich rôznych prechmatoch, úplatkárstve, rodinkárstve... Agentúra AP o aktuálnom prezidentovi Srbska píše, že je politik s minulosťou poznačenou extrémnym nacionalizmom, ktorý dnes tvrdí, že chce reformovať Srbsko a priviesť ho do Európskej únie. Avšak, na domácej scéne obmedzil demokratické slobody a slobodu médií a nastolil spoločenskú atmosféru zastrašovania a násilia.

Keď sa to násilie raz zakorení, ono sa môže rýchlo rozrastať. Treba byť preto pripravený aj na horšie scenáre. Začína sa nám do parlamentu pomaly vracať agresivita, neslušnosť prejavu, vulgarizmus, oplzlé slová, hrubé verbálne útoky a kandidátky do nadchádzajúcich parlamentných volieb chystajú aj ultrapravičiarske a fašistické strany, ktorých lídri, namiesto v žalári, sedieť budú v poslaneckých laviciach...Trojpercentné cenzus poľahky dosiahnu. Tak sa to začínalo aj v deväťdesiatych...

Absolutizmus je vládna sústava, v ktorej má panovník neobmedzenú moc a absolutista je absolútny vládca, samovládca. Teda, môže robiť čo chce a každá jeho idea a každý návrh sa má uskutočniť.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články