Arheološki nalaz u Kulpinu

Osemdesiatnik Fedor Červenský

Prednášateľa anglického jazyka na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci Fedora Červenského dobre poznajú mnohé generácie žiakov. Narodil sa 11. februára 1940 a na petrovskom gymnáziu pôsobil takmer celú pracovnú dobu, v období rokov 1966 – 2000. Do povedomia občanov Petrovca sa dostáva roku 1966, keď začal ako mladý profesor prednášať angličtinu na petrovskom gymnáziu. Mal vtedy dvadsaťšesť rokov a bol ženatý, pritom bytovo nezabezpečený, a keďže škola potrebovala prednášateľa angličtiny, dostal byt v obytnej budove oproti gymnázia. Dlhé roky býval v tom byte v centre dediny a keďže sa s manželkou radi prechádzali petrovskými ulicami, nemohli byť nepovšimnutí. Zaoberal sa aj prekladaním textov do angličtiny. Často bol vídaným tiež vo filatelistických kruhoch, keďže bol a stále ešte je, zanieteným filatelistom. Srdečne blahoželáme k významnému životnému jubileu!

 

Osemdesiatnik Fedor Červenský

 

Osemdesiatnik Fedor Červenský

 

Fedor Červenský vyštudoval angličtinu na Filozofickej fakulte v Novom Sade. Na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci prednášal anglický jazyk, bol triednym profesorom, spolupracujúcim profesorom krúžku angličtinárov, delegátom OSZS pre bytovú výstavbu , predsedom syndikátnej odbočky na škole, predsedom ZO Zväzu syndikátov na ústave, členom rady ústredia, členom Predsedníctva medziobecného spoločenstva pre cudzie reči v Novom Sade a členom Pokrajinskej komisie Osvetovej rady pre cudzie reči v Novom Sade. Z tohto kolektívu ho vyprevadili do výslužby v roku 2000.

Fedor Červenský je zanieteným filatelistom a členom viacerých filatelistických spolkov. V petrovskom filatelistickom spolku bol i predsedom čestného súdu spolku. Vystavoval svoje vzácne zbierky poštových známok doma a v zahraničí, kde získaval aj patričné ocenenia. Spolu s Pavlom Lomianským, Štefanom Grňom, Andrejom Myjavcom, Vladimírom Pucovským, Jánom Rybárským a ďalšími, sa hrubými písmenami zapísal do dejín petrovského filatelistického združenia. Jeho snahu tam vedeli oceniť a v roku 2016 mu udelili plaketu. Okrem iného ocenenie si zaslúžil aj za podieľanie sa na tvorbe publikácie: Pamätnica: 20 rokov Spolku filatelistov v Petrovci: 1975-1995.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články