Arheološki nalaz u Kulpinu

Od Dunaja hlbokyho

V Dome kultúry v Selenči včera odznel vydarený hudobný večierok, ktorý bol koncipovaný ako prezentácia CD-čka slovenských ľudových piesní z Vojvodiny: Od Dunaja hlbokyho v interpretácii Anny Berédiovej, ktorý bol však omnoho viac. Bol to poldruhahodinový program, v ktorom vystúpili štyria interpreti, šiesti hudobníci, dve moderátorky a nezištne ruky k dielu ochotne priložili ďalší priatelia a priaznivci Anny Berediovej. Všetci oni tímovou prácou nemalým podielom prispeli, aby koncert prebiehal plynulo a mal „nitku", ktorá ho hladko viedla a udržiavala pozornosť návštevníkov. Kvalitný prednes všetkých spevákov a hudobníkov a krásna pastva pre oči, ktorá pohládzala duše milovníkom slovenského ľudového kroja, si zaslúžili obdiv a na záver aj búrlivý potlesk. Zaslúžene.

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Od Dunaja hlbokyho

 

Anna Berédiová nás už zvykla na kvalitu svojho prednesu, ktorý vysoko ohodnotili nielen naši hudobníci, ale aj odborníci na Slovensku. Nešetrili s chválami Anninho spevu ani v známej šou Zem spieva slovenskej RTV. Náš popredný hudobník Ondrej Maglovský, ktorý Annu nacvičoval a viedol orchester pri nahrávaní nosiča zvuku a tiež na včerajšom koncerte, s oduševnením hovoril o tomto novom CD-čku, na ktoré môžu byť hrdí nielen rodičia Anny Berediovej a Selenčania, tiež všetci tí, čo Aničku viedli na jej speváckej dráhe, počnúc Jurajom Súdim, Annou Medveďovou a ďalšími, ale hrdí môžeme byť všetci. Veď, je príkladom pre všetkých, ako sa zachováva materčina a kultúrne dedičstvo.

 

 

 

 

Včerajší program moderovali Danica Vŕbová a Katarína Trusinová, na promócii vystúpili Tatiana Jašková, Magdaléna Kaňová a Zlatko Klinovský. Orchester dirigoval maestro Ondrej Maglovský, ktorý hral aj na harmonike a pracoval v zložení: Gyula Toll (I husle), Sergej Šapovalov (II husle), Vladica Stanković (flauta), Djordje Petriško (gitara) a Ervin Malina (kontrabas). Na javisku sa síce nevidel, ale za javiskom odpracoval veľký kus práce – Patrik Rago tiež dokázal divy. Za krátky čas Aničku trikrát prezliekol do nádherných selenčských krojov a podsukne a sukne vždy boli „pod motúz".

Na úvod večierka sa prihovorila Libuška Lakatošová, predsedníčka NRSNM a Anna Medveďová, etnologička.

Nahrávanie CD-čka finančne podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Hudobnú úpravu mal na starosti Ondrej Maglovský a zvukovú réžiu Darko Varga.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články