Arheološki nalaz u Kulpinu

Selenčské sláviky 2020

Počas minulého víkendu, 22. a 23. februára, Selenčou sa ozývala slovenská ľudová pieseň. Na dvoch koncertoch so spoločným názvom Selenčské sláviky 2020 sa v dome kultúry v Selenči sa zišlo 65 spevákov, malých sólistov a 34 členov orchestra ZŠ Jána Kollára a Komorného zboru Zvony zo Selenče. Všetci účastníci vystupovali v ľudovom kroji. Orchestrom dirigoval doktor hudobnej pedagogiky Juraj Súdi, ktorý zároveň mal na starosti aj úpravu piesní a nacvičovanie spevákov, v čom mu, keď treba pomáhajú aj členovia rodiny. Usilovne pracovali od začiatku školského roka, teda od prvého septembra a táto ich polročná snaha bola korunovaná dvomi úspešnými koncertmi, z ktorých prvý trval poldruha hodiny a druhý celé dve hodiny. Festival nie je súťažného rázu, ním sa chce upevniť a prehĺbiť láska k ľudovému spevu a kroju a priprávať deti na verejné vystupovanie.

 

Selenčské sláviky 2020

 

Selenčské sláviky 2020

 

Selenčské sláviky 2020

 

Podujatie Selenčské sláviky sa usporiadalo už 11-krát a ono je vlastne pokračovaním festivalu Detský kľúčik, ktorý predtým dvakrát zorganizoval Kultúrno umelecký spolok Jána Kollára. Teda, už 13-krát sa na javisku v speve slovenskej ľudovej piesne mohli vyskúšať malí selenčskí speváci a niekoľkí ich hostia. Na prvom koncerte v sobotu spievali deti vo veku 5-9 rokov a v nedeľu sa predstavili žiaci štvrtého až ôsmeho ročníka a mládežníci.

Oba koncerty sa mohli sledovať v priamom prenose na facebooku, kde mali vyše 1.300 pozretí. Koncerty moderovali Karmena Kováčová, Teodora Šimoniová a Alen Slonka, a konferansu pripravila Renata Súdiová. Festival je výsledkom spoločného úsilia nielen organizátorov, ale i rodičov, početných sponzorov ba i celej Selenče a obce Báč.

 

Katarína Pucovská

Foto Juraj Berédi – Ďuky

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články