Arheološki nalaz u Kulpinu

25 rokov Šachového klubu Kulpín

Šach má v sebe prvky umenia, vedy a športu. Rozvíja logické myslenie a cvičí pamäť, zvyšuje inteligenciu hráčov, pomáha rozvinúť trpezlivosť a prospieva v mnohých iných oblastiach. Všetko to mali na zreteli kulpínski šachisti, keď pred štvrťstoročím zakladali šachový klub. Keďže si uvedomovali význam šachu v rozvoji inteligencie a v logike myslenia, osobitnú pozornosť venovali žiakom. Toho sa dodnes držia a preto aj ich stretnutia, ktoré pravidelne mávajú vo štvrtok večer a v nedeľu predpoludním, bývajú v školskej budove. V škole pôsobí aj šachová sekcia, ktorú úspešne vedie učiteľ Radoslav Kolarski. Predsedom klubu od samotného začiatku je Dušan Vida. Klub má zo štyridsať členov, dospelých a žiakov, a tých čo pravidelne prichádzajú na stretnutia je asi pätnásť. V sobotu 29. februára v školských priestoroch usporiadali výročné zhromaždenie, na ktorom boli nielen domáci, ale aj hostia, a na ňom analyzovali prejdenú cestu a stanovili si plány na tento rok.

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

25 rokov Šachového klubu Kulpín

 

V jubilejnom roku, keď Kulpín oslavoval 650 rokov prvého písaného dokumentu o tejto osade a 250 rokov súčasného Kulpína, milovníci šachu na ustanovujúcom zhromaždení 12. januára 1995 založili Šachový klub Kulpín. V tom roku sa aktivity rozprúdili a organizované boli turnaje na získanie IV. kategórie, čo bolo podmienkou na zápis členov do klubu. V prvých rokoch pôsobenia Šachový klub Kulpín usporiadal viaceré víkendové turnaje pod názvom Dni šachu. Viac TU:

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/3181-ach-v-kulpine-ma-perspektivu-ale-bez-peazi-to-nejde

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/5590-kulpinski-achisti

Rad rokov kulpínski šachisti organizujú šachový turnaj počas júlového podujatia Predslávnosťové dni v Kulpíne (PDvK). Prvýkrát ho usporiadali v roku 2004 a zo začiatku mal lokálny ráz. Neskôr turnaj prerástol v obecnú súťaž šachistov a v roku 2008 to bol aj medzinárodný turnaj, keďže sa na ňom zúčastnili aj šachisti z Nitry. V tom roku udelili aj cenu „Zlatého jazdca", ktorú si odniesol celok zo Slovenska. Turnaj pozostáva z dvoch častí: súťaže mužstiev a súťaže jednotlivcov. V súťaži jednotlivcov sa hrá tzv. „bleskovka". Žiaci tiež dosahovali pozoruhodné úspechy. O tom viac TU:

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/3953-5x-sa-zornikari-achovali-na-5-alebo-v-achu-sa-danielom-dobre-dari

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/2769-kraovna-aj-tohto-roku-do-kulpina

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/2093-uspechy-kolskej-achovej-sekcie

Obsiahle správy o dejinách a činnosti klubu podal predseda Dušan Vida a osobitnú správu Šachovej sekcie na ZŠ Jána Amosa Komenského vedúci sekcie Radoslav Kolarski.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články