Arheološki nalaz u Kulpinu

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

V Novom Sade na Novosadskom výstavisku v týchto dňoch sa zjednotene prezentuje literatúra, umenie a vzdelávanie. V utorok 3. marca otvorili tradičný Medzinárodný knižný veľtrh a Výstavu umenia Art Expo a včera a dnes sa k nim pridalo aj tretie podujatie: Veľtrh vzdelávania Putokazi. On trval iba dva dni, kým knižný veľtrh a výstava umenia potrvajú do pondelka 9. marca. Na knižnom veľtrhu sa pravidelne predstavujú aj naše slovenské vydavateľstvá a knihy slovenských autorov. Medzi dvomi veľtrhmi najviac slovenských kníh vydalo SVC z Báčskeho Petrovca, ktoré tentoraz vystavuje najnovšie tituly Viery Benkovej, Zdenky Valentovej Belićovej, Ladislava Čániho, Daniela Pixiadesa, Víťazoslava Hronca, Zoroslava Jesenského, Jána Valentu a ďalších, tiež aj Miroslava Bielika z Bratislavy v preklade do srbčiny. Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov dnes predstavil sedem svojich najnovších titulov.

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

 

Hneď v prvý deň na veľtrhu bola prezentovaná aj monografia o našom režisérovi Ľuboslavovi Majerovi, ktorá vyšla v srbčine a ktorú vydalo Srbské národné divadlo v Novom Sade a predstavil ju riaditeľ SND Zoran Đerić.

Z najnovšej produkcie Slovenského vydavateľského centra (SVC) sú vystavené knihy Viery Benkovej Závity pamäti a Studňa, Ladislava Čániho Deväť kruhov noci, Zdenky Valentovej Belićovej Zvuk Eurydikiných krokov a Pamätník rodiny Perlenschlipovej, Daniela Pixiadesa z Kanady Zbrázdené nebo a Zápisky bez poradia – druhá kniha, Víťazoslava Hronca Kniha srbskej poézie, dve knihy kolektívu autorov: Kultúrny potenciál Slovákov v Banáte a Kultúrny potenciál Slovákov v Srieme, Martina Listmajera Šport a športovci Jánošíka 1937-2017... štyri knihy pre deti Zoroslava Jesenského: Tri plus tri sú osem, Zo života bĺch, Pán v oranžovom kabáte a S mamou do škôlky, kniha Miroslava Šipického Sny o zobúdzaní, kniha dvanástich rozprávok z rôznych kútov sveta Maui, ktoré prerozprávala Katarína Mosnáková Bagľašová,...

Vo vydavateľstve Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov vyšla tlačou monografická publikácia Slováci vo Vojvodine popredného slovenského univerzitného pedagóga a etnografa Jána Botíka, zborník vedeckých prác z muzikologickej konferencie Slovenská hudba vo Vojvodine, ktorá bola venovaná dvom významným osobnostiam hudobného života vojvodinských Slovákov - Jurajovi Feríkovi staršiemu a Jurajovi Feríkovi mladšiemu, v edícii Doktorské dizertácie vyšla dizertačná práca Miliny Sklabinskej Esteticko-hudobné práce Martina Kmeťa, ďalší zborník vedeckých prác z divadelného kolokvia Cesta medzi tradičným a moderným bol venovaný 150. výročiu divadla v Petrovci a ani tohto roku nevystala ročenka Maják, ktorá každoročne prináša prehľad všetkých aktivít ústavu z predchádzajúceho roka.

Okrem vydávania vlastných titulov, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov podporil aj vydanie knihy Antológia poézie Slovákov v Srbsku – druhá polovica XX. a začiatok XXI. storočia, belehradského vydavateľstva Computech, ktorú zostavili a do srbčiny preložili Martin Prebudila a Ladislav Čáni a knihu pre deti Čaroslovník Jána Žolnaja, ktorú ilustroval Ďula Šanta a ktorú vydalo občianske združenia Komar z Kovačice.

Na tohtoročnom knižnom podujatí účinkuje 175 vystavovateľov z ôsmich krajín sveta. Novosadský knižný veľtrh otvoril tohtoročný nositeľ ceny Lazu Kostića Miloš Latinović, ktorý ocenenie získal za román Etapy noci vydaného vo vydavateľstva Vulkan.

Na sobotu 7. marca 2020 o 10,30h v rámci podujatia Dni Lazu Kostića bude prezentácia knihy súčasného slovenského spisovateľa Miroslava Bielika z Bratislavy Kaleidoskop v preklade do srbčiny Zdenky Valentovej Belićovej, ktorá vyšla vo vydavateľstve Agora a popoludní o 13.h, a tiež za prítomnosti autora, bude predstavená aj ďalšia Bielikova kniha preložená do srbčiny pod názvom Mostovi u nepoznato, v preklade Martina Prebudilu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články