Arheološki nalaz u Kulpinu

Koronavírus: Srbsko má ďalšie potvrdené prípady ochorenia

V Srbsku dnes do 20. hodiny potvrdili ďalších 13 prípadov nákazy vírusom Covid 19 čím sa počet chorých zvýšil na 18. Zverejnené je na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva Republiky Srbsko venovanej aktuálnej situácii v krajine na adrese www.covid19.rs. Epidemiológ Predrag Kon vyhlásil, že je toto začiatočná fáza nákazy Korona vírusom pričom sa odhaduje, že čoskoro dôjde k lokálnej transmisii, keď začnú podliehať vírusu aj tí, čo s nakazenými boli v kontakte. „Musíme sa dobre organizovať v zmysle dozoru a sledovania situácie a pokúsiť sa prolongovať prípadnú epidémiu." povedal Kon ozrejmujúc, že by následky mohli byť omnoho jemnejšie, ak by epidémia vypukla na jar, ako v zimnom období. Povedal tiež, že „epidémia nie je nemožná a najkritickejším obdobím bude obdobie okolo Veľkej noci". Prezident Srbska Aleksandar Vučić vyjadril presvedčenie, že sa naša krajina môže vyhnúť chaotickej situácii aká sa vytvorila v jednotlivých európskych krajinách a radí dodržiavať odporúčané hygienické opatrenia a nepodliehať panike.

 

Koronavírus: Srbsko má ďalšie potvrdené prípady ochorenia

 

Na dnešnej mimoriadnej schôdzi štátneho vedenia s predstaviteľmi relevantných ustanovizní zaujali jednotné stanovisko, že nateraz netreba zatvárať školy, lebo ochorenie neprejavilo ťažkú formu u detí školského veku. Zakázané je však zhromažďovanie v zatvorenom priestore, kde je vyše sto ľudí, všetky športové súťaže v zatvorenom budú sa hrať bez prítomnosti divákov, avšak ten zákaz neplatí pre futbalové zápasy na otvorenom a ani verejné zhromažďovania pod holým nebom. Kto chce ísť na futbal, protestovať, alebo sa zúčastniť na verejných predvolebných mítingoch, môže to robiť, ibaže sa apeluje na všetkých, aby si umývali ruky. Na tlačovej konferencii povedali aj to, že na hraničných priechodoch bude zostrená kontrola pričom niektoré menšie priechody budú zatvorené.

Podľa všetkého uvedeného a ďalších, – v niektorých prípadoch až nevážnych, smiešnych a nezodpovedných vyhlásení, – by sa dalo povedať, že sa v Srbsku k tomuto celoeurópskemu problému pristupuje veľmi ľachtikársky.

Daj Bože, aby naši politici v tomto prípade mali pravdu!

Pokrajinský sekretariát pre zdravotníctvo informuje občanov žijúcich na území AP Vojvodiny, že sú otvorené telefonické linky prostredníctvom ktorých možno získať všetky odborné a overené informácie v súvislosti s osobnými postupmi a medicínskymi procedúrami spojenými s podozrením na výskyt infekcie vírusu Covid 19. Telefóny kol stredísk prostredníctvom ktorých možno získať potrebné informácie sú:

Ústav pre verejné zdravie Vojvodiny 064 8028894 a 064 8028895.
Ústav verejného zdravia v Sombore 062 1956866
Ústav verejného zdravia v Pančeve 062 8869721
Ústav verejného zdravia Sriemska Mitrovica 064 8092911 a 064 8092938
Ústav verejného zdravia Subotica 064 1009276
Ústav verejného zdravia Kikinda 062 8833841 a 062 8833877
Ústav verejného zdravia Zreňanin 069 2101102

Pracovný čas Kol strediska je od 8-ej do 22-ej hodiny.

Údaje o telefonických linkách môžete nájsť aj na webovej stránke Pokrajinského sekretariátu pre zdravotníctvo http://www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs/

Slovensko pre koronavírus vyhlásilo na celom území Slovenska mimoriadnu situáciu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články