Arheološki nalaz u Kulpinu

Sme zodpovední?

V Srbsku do 18:00 bolo zaznamenaných 35 prípadov koronavírusovej infekcie, oznámilo Ministerstvo zdravotníctva na internetovej stránke www.covid19.rs. Epidémia koronavírusu prinútila svet k tvrdým opatreniam, ktorými sa európske vlády snažia potlačiť pandémiu. Niekoľko krajín vyhlásilo preto stav núdze a čoraz viac vlád sa rozhoduje zatvoriť školy, škôlky, univerzity a reštaurácie. Naše štátne vedenie ešte vždy také opatrenia neprikázalo. Svojvoľne, mnohí rodičia dnes predsa svoje deti nepustili do školy. Na rozdiel od škôl, z preventívnych dôvodov sú zrušené zápasy a predstavenia v uzavretých priestoroch. Zo SVD z Báčskeho Petrovca informujú, že Rock opera SND, ktorú mali mať na programe v nedeľu 15. marca je odročená na 7. mája 2020. Kulpínski volejbalisti oboznamujú svojich fanúšikov, že do ďalšieho zápasy budú hrať bez prítomnosti publika. Podujatia na otvorenom priestore však nie sú zakázané. Tak v Novom Sade, na plató SPENSu od včera a do nedele prebieha festival klobásy Dunajských regiónov.

 

Foto: Festival kobasice Dunavskih regija u Novom Sadu

 

Foto: Festival kobasice Dunavskih regija u Novom Sadu

 

Zhoršenie možného scenára v súvislosti s koronavírusom sa v Srbsku predsa pripúšťa. Prezident Aleksandar Vučić dnes vyhlásil, že liečba nakazených bude prebiehať v troch klinických strediskách – v Belehrade, Novom Sade a v Niši. V Belehrade dnes usporiadali aj špeciálnou lekársku videokonferenciou, na ktorej našim zdravotníckym pracovníkom preniesli svoje skúsenosti čínski lekári z Pekingu, Wu-chanu, ako aj z univerzít v iných čínskych mestách. Čínski lekári zdôraznili, že je disciplína nevyhnutná a preto aj všetci účastníci konferencie z čínskej strany nosili masky, čiže rúška, kým srbská strana bola bez nich.

Čínski účastníci zdôraznili, že keďže v súčasnosti neexistuje žiadna liečba, dôraz sa kladie na zákaz zhromažďovania. Podčiarkovali, že disciplína je kľúčová.

„V Srbsku je potrebné zaviesť výnimočný stav, aby bolo možné včas reagovať na prípadné šírenie koronavírusu a rozhodnutie o neprerušení výučby je nesprávne. Pretože – tvrdenie, že deti neprenášajú vírus, nie je vedecky podložené," zdôraznil pre N1 Goran Belojević z Lekárskej fakulty z Belehradu.

Racionálne a zodpovedné správanie, bez podliehania panike je iste nevyhnuté, a v tom sa všetci zhodujú. O tom „zodpovednom správaní" sú však akoby veľmi diametrálne názory.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články