Arheološki nalaz u Kulpinu

Plán príchodu Tolstoja do Nového Sadu

Na začiatku 20. storočia sa Lev Nikolajevič Tolstoj chcel tajne presťahovať do Nového Sadu. Posledných pár rokov v živote veľkého spisovateľa nebolo totiž najšťastnejších. Pre svoje pokročilé spoločenské postoje sa dostal do konfliktu so šľachtou, autoritami, cirkvou a aj rodinou. Nový Sad si nie náhodou zvolil za svoje útočisko. Počas posledných siedmich rokov života osobným spisovateľovým lekárom v Jasnej Poľane bol Slovák z Ružomberku Dušan Makovický, vynikajúci odborník , ktorý sa podieľal aj na prekladaní a tlačení Tolstého diela mimo Ruska. Olga, sesternica Dušan Makovického bola vydatá za prominentného právnika v Novom Sade, politicky angažovaného aktivistu za národné práva, Miloša Krna.

 

Miloš Krno, olejomaľba Karola Miloslava Lehotského(foto Katarína Pucovská)

 

Miloš Krno, olejomaľba Karola Miloslava Lehotského(foto Katarína Pucovská)

 

Krnova rodina prišla do Nového Sadu zo Slovenska, z Horného Uhorska koncom 19. storočia. Miloš Krno navštívil Jasnú Poľanu v roku 1907 a (podľa záznamu známeho novosadského publicistu Trivu Militara: „Príprava na uvítanie Leva Tolstého v Novom Sade") pravdepodobne od tej doby datuje idea o Tolstého príchode. Podľa Militara Tolstoj vyjadril želanie navštíviť slovanské krajiny a národy. Krno ho vtedy pozval navštíviť Slovensko a na ceste na Balkán, aby bol jeho hosťom v Novom Sade. Počas týchto rozhovorov Tolstoj prijal pozvanie Dr. Krna a sľúbil, že príde do Nového Sadu so svojím lekárom Makovickým. Dušan Krno po návrate domov oduševnene začal s prípravami na príchod známeho spisovateľa. Tri roky v intenzívnej korešpondencii medzi Tolstým a Krnom a Makovickým s Krnom priprávali plán spisovateľovho odchodu z Ruska.

Medzitým Dušan Makovický niekoľkokrát navštívil svojich príbuzných v Novom Sade. Aby sa stopa nejakým spôsobom ukryla, priprávali sa aj rezervné varianty ubytovania Tolstého na rôznych miestach v Bulharsku, na Slovensku a na Kaukaze. Avšak, pravdepodobne je tento najpresnejší (o čom svedčí Živko Marković v knihe "Nový Sad na križovatke minulého a súčasného storočia"). Pre slávneho spisovateľa bol na nádvorí rodinného domu v ulici Šafárikova 35 (v tom čase ulica Tekelj Imra - Imrich Tököly) postavený menší trojizbový dom pomenovaný Ruský dom. Tu mal nejaký čas stráviť, obklopený pozornosťou priateľov a obdivovateľov jeho diela, Lav Nikolajevič Tolstoj. Okrem veľkého rešpektu k jeho písaniu a jeho práci všeobecne, Miloš Krna, aj keď nebol taký „tolstojovec" ako Makovický, pred očami mal predstavu o tom, akú ozvenu vo svete by vyvolal Tolstojov príchodu k Slovákom.

Iba najbližší okruh priateľov Miloša Krna vedel o Tolstojovom pláne príchodu, pretože existovali obavy, že maďarské úrady nájdu spôsob, aby prekazili tento úmysel.

Lev Tolstý do Nového Sadu sa však neprišiel. To mu zabránila smrť na malej vlakovej stanici Astapovo (teraz vlaková stanica Lev Tolstoj) neďaleko jeho domu. Príčinou smrti bol údajne zápal pľúc. Do Nového Sadu prišiel telegram Dušana Makovického, ktorý informoval Novosadčanov, že spisovateľ do ich mesta nepríde. Bolo to 7. decembra 1910.

Uvádza sa to v elektronickom časopise www.topsrbija.com majiteľa Mihaila Berčeka. Viac o tejto udalosti TU:
https://www.topsrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1604:tolstoj-novi-sad&catid=314:licnosti&Itemid=565

Čo sa stalo s domom Miloša Krna?

Podľa písania Dragana Jovanovića (NIN 14. jún 2001) doktor Miloš Krno sa s rodinou v roku 1922 odsťahoval na Slovensko a jeho dom si kúpila Irma Matić - Kunc. V roku 1959 dom bol nacionalizovaný a v roku 1965 vrátený pôvodnému majiteľovi. Vtedy už schátraný dom určený pre Tolstoja bol zbúraný. Na jeho mieste v Šafárikovej 35 vybudovaný bol nový dom.

 

preložila a spracovala Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #2 HmmmMilka 2020-12-18 18:08
Bol Tolstoj, či Tolstý? Tolstoj - Tolstoja, Tolstý - Tolstého.
Nahlásiť administrátorovi
-2 #1 RE: Plán príchodu Tolstoja do Nového SaduPetrovčan 2020-03-17 17:29
Hádam “príchodu Tolstého”
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články