Arheološki nalaz u Kulpinu

V Srbsku vyhlásený núdzový stav

Prezident Srbska Aleksandar Vučić dnes večer, po schôdzi Krízového štábu, v príhovore prostredníctvom priameho TV prenosu a na mimoriadnej tlačovej konferencii zverejnil rozhodnutie o vyhlásení núdzového stavu na území celej krajiny. Rozhodnutie nadobúda platnosť ihneď. Podľa jeho slov dnes už máme 48 nakazených. Od zajtra sú zavreté školy, fakulty, škôlky, nieto tréningov, športu... Ohraničuje sa práca reštaurácií, predajní... „Zahraničným občanom odkazujem, aby nechodili do Srbska a našich občanov v zahraničí tiež prosím, aby mali ohľadu voči svojmu národu a nateraz sa radšej nevracali, lebo ich očakáva karanténa," zdôraznil prezident Vučić. Každý kto do Srbska prichádza bude musieť byť v karanténe od 14 do 28 dní, v závislosti od toho, z ktorej krajiny prichádza. Do nemocníc vstup bude zakázaný. Vojsko a polícia bude na všetko dozerať, za porušovanie príkazov hrozí trest väzenia do troch rokov.

 

Školy pravdepodobne zostanú zavreté do konca školského roku. Viac programu pre deti a učivo budú vysielané na RTS 3 a RTS Planeta.

 

Školy pravdepodobne zostanú zavreté do konca školského roku. Viac programu pre deti a učivo budú vysielané na RTS 3 a RTS Planeta.

Prezident sa osobitne prihovoril staršej populácii, seniorov a penzistov poprosil zostať doma a mladších požiadal, aby zbytočne nenavštevovali svojich rodičov. Aby, v opačných prípadoch neboli prinútení vydať príkaz o zákaze.

Vučić vyjadril sklamanie z európskej „solidarity" a na druhej strane pevne verí Číne a čínskemu prezidentovi. Poznamenal, že „päť miliónov rúšok sme kúpili od našich bratov Číňanov a očakávame aj respirátory". Európska solidarita, podľa jeho slov neexistuje, je to iba rozprávka na papieri. „Číne a prezidentovi Si Ťin-pchingovi som zaslal list s prosbou o pomoc. Medicínsku výstroj nám nik z Európy v tejto situácii nechce predať," povedal Vučić.

Keď hovoril o spotrebe, povedal, že v posledných dňoch bola o100 percent vyššia, no ubezpečoval, že múku máme na 12 mesiacov, vývoz nedovolia... predajne zostanú otvorené a budú sa vraj snažiť, aby boli aj dobre zásobené.

„Bude ťažko, ale ak budeme viac disciplinovaní, šance sú väčšie. Bude veľa zákazov a ohraničení, každodenne budeme s nimi zápasiť. Treba byť disciplinovaný a disciplínou bojovať o našu budúcnosť," poznamenal Aleksandar Vučić.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články