Arheološki nalaz u Kulpinu

Naša arzénová „pitná voda"

O našej pitnej vode, ktorá nie je vhodná na pitie sme písali pred dvomi rokmi. Podnietil nás prípad zo susedného Ravneho Sela, kde Božidar Caričić odmietal platiť komunálnemu podniku za pitnú vodu. Uvedené bolo prirovnanie, že spoplatnenie takej vody je „akoby nacisti v koncentračnom tábore fakturovali účty za plyn pozostalým väzňom, ktorí prežili plynové komory", keďže voda obsahuje arzén. Táto téma sa znova aktualizovala a aj po dvoch rokoch má uvedený občan problém s komunálnym podnikom." To je zločin nad občanmi Vojvodiny, nikto nereaguje a malo sa na to reagovať už pred mnohými rokmi, veď kto by normálny varil z tej vody polievky a čaje pre svoje deti?", zdôrazňuje občan Ravneho Sela. A o tom zločine nad občanmi Vojvodiny pred niekoľkými dňami hovoril aj 18-ročný Nemanja Obradović z Temerína. Na záver zhromaždenia v Niši prekvapil premiérku Anu Brnabićovú s úprimnou spoveďou: „Srbsko veľmi milujem, ale myslím si, že sa dostávam do situácie, kedy možno budem musieť odísť, pretože v mojom meste už 18 rokov nemáme pitnú vodu. A to je veľký problém. Voda je elementárna potreba...," povedal a dodal, že za priamy TV prenos Premier ligy v lete Srbsko dalo 600 miliónov eur a uviedol odhad, že celá Vojvodina by mohla za 710 miliónov eur piť zdravú pitnú vodu.

 

„Pitná voda" z kulpínskeho vodovodu

 

„Pitná voda" z kulpínskeho vodovodu

 

„Neviem, čo je našou prioritou, ale táto situácia ma veľmi znepokojuje, chcem tu zostať, chcem si tu vybudovať rodinu. Myslím si, že sme vo veľmi veľkom nebezpečenstve, preto vás žiadam, aby ste reagovali, hovorím vám to kvôli môjmu Temerínu, pretože miesta, ktoré sa nestarajú o mladých, bohužiaľ, ostávajú bez nich," povedal Nemanja Obradović v Niši premiérke Ane Brnabićovej. „Znečisťuje sa nielen životné prostredie, znečisťuje sa celý priestor, znečisťuje sa dialóg, ale aj komunikácia. Máme plné ústa demokracie a my v podstate ani nevieme, čo to znamená. Nie je demokracia to, že sa niekto niekde objavil a dostal šancu niečo povedať, ale demokracia je dialóg. Predchádzajúce vlády mali svoje chyby a dnes znášame následky týchto chýb, no namiesto toho, aby sa tie problémy riešili, ony sa ešte viac prehlbujú," povedal v rozhovore pre Danas Nemanja Obradović, environmentálny aktivista z Temerinu. O tom viac TU: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/nemanja-obradovic-zaista-zelim-da-zivim-ovde-ali-u-ovakvoj-situaciji-ne-zelim-da-imam-potomke/

Problematika veľkého znečistenia vojvodinských vôd je otvorená už 18 rokov, no sále je zatláčaná pod koberec.

Príspevok spred dvoch rokov o „pitnej vode" v Ravnom Sele a tiež o kulpínskej vode, ktorá je podľa sanitnej inšpekcie tiež nevhodná na pitie, je prevažne žltá (pitná voda by mala byť bezfarebná) a neraz v nej plávajú rôzne nečistoty, k spotrebiteľom prichádza v azbestnom potrubí, ktoré je dávno zakázané a časté sú aj výpadky vody TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10744-nasa-pitna-voda.

Že je vodovodná voda v Ravnom Sele nevhodná na pitie, to občania už dlhé roky vedia. Avšak to, že obsahuje zvýšené dávky arzénu, sa oficiálne dozvedeli až na súde, keďže tie údaje komunálny podnik roky utajuje. Povedal Caričić pre 021.rs.

Komunálny podnik z Vrbasu však ešte skôr znížil cenu vody pre dediny v tejto obci o 30 percent oproti cene vody vo Vrbasi, kde je ona zdravá a pitná. O tom viac TU: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/292056/Mestanin-Ravnog-Sela-na-sudu-dokazao-da-ne-mora-da-placa-zagadjenu-vodu-sada-je-u-novim-problemima.html?fbclid=IwAR2PfAP8RGydOtn-ZcbgUNv1WIbzfuSsqQCZEZVDdVannENa4C3a3mifpUY

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 RE: Naša arzénová „pitná voda"danny 2021-12-13 10:28
Ano, tato tema je velkou hanbou pre ustanovizne v celej Vojvodine aj Srbsku.

Ako je vobec mozne, ze nejaky podnik moze rokami bez sankcii dodavat obcanom zdraviu skodlivu vodu? Ak mame normy, tak tie sa maju dodrziavat. Ak sa normy nedodrziavaju, tak maju prist na rad sankcie. A ma prist ku naprave.

Vela veci tu nefunguje, ale problem s pitnou vodou je katastrofalnou ukazkou toho, ako nefunguju ludia v ustanovizniach od miestnych spolocenstiev az po vladu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články