SEAVC Kulpín

Pred 79 rokmi zažila Báčka najväčší masaker civilistov

Dnešným dňom si začíname pripomínať 79. výročie zlovestnej januárovej razie, ktorá prebiehala v dňoch 4. – 29. januára 1942 v Báčke, kedy najbrutálnejším spôsobom maďarské okupačné sily zavraždili viac ako 4.500 Srbov, Židov a Rómov. Ale aj Slovákov. V minulom roku totiž v Archíve Vojvodiny v Novom Sade boli objavené staré nezaevidované dokumenty, ktoré svedčia, že v razii boli vraždení i Slováci. Tie záznamy písané po skončení vojny sa napokon našli a svedčia až o 207 (!) Slovákoch, ktorí boli prenasledovaní, alebo obeťami razie. Túto exkluzívnu správu zverejnil vlani riaditeľ Archívu Vojvodiny Nebojša Kuzmanović, ktorý vyjadril nádej, že sa už v januári tohto roka, v spoločnej pietnej spomienke obetiam razie, zúčastnia aj predstavitelia Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku.

 

Pred 79 rokmi zažila Báčka najväčší masaker civilistov

 

Pred 79 rokmi zažila Báčka najväčší masaker civilistov

 

„V tento deň, 4. januára 1942, sa začal zlopovestná razia v Čurugu. Dnes si pripomíname všetkých mučeníkov z Čurugu, medzi ktorými je: Malić Pavle - Paja (79), ktorý sa narodil v roku 1859 v Čurugu. Jeho otec Toša strávil celý svoj život v Čurugu na svojej pôde ako sedeliak-poľnohospodár. Zabili ho na Štedrý deň 7. januára 1942 pred jeho domom maďarskí miestni obyvatelia, ktorí sa postavili na stranu fašizmu." Uvádza sa to na stránke Archívu Vojvodiny, kde zverejnili aj fotografiu Pavleho Malića.

 

Pred 79 rokmi zažila Báčka najväčší masaker civilistov

 

Tak sa ľadový január v južnej Báčke roku 1942 stal paradigmou utrpenia nevinných ľudí – ľudí, ktorí sa od svojich vrahov líšili iba tým, že patrili k inému národu a inej viere. Bol to ich jediný prehrešok, za ktorý zaplatili najvyššiu cenu, akou človek môže byť potrestaný – svojim vlastným životom. Besnenie okupantských vojsk dosiahol vrchol v Novom Sade 21. januára 1942. Maďarskí vojaci a žandári ľudí zabíjali priamo na ulici, alebo ich hromadne odvádzali na breh Dunaja, kde ich strieľali, alebo ich živých hádzali cez ľadový otvor do rieky. Presný počet zavraždených sa snáď nikdy nebude vedieť. Vyvraždené boli celé rodiny a stopy po nich nezostali. O obetiach slovenského pôvodu sa doteraz úradne takmer nepísalo a ani nevedelo. V razii, ktorú jednotky maďarského vojska uskutočnili 21.-23. januára 1942 v Novom Sade a ďalších mestách v Báčke, podľa novozverejnených dokumentov, zversky boli umučení aj Slováci, ktorí boli z Kysáča, Petrovca, Hložian a iných osád.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články