SEAVC Kulpín

William Ján Pucovski

Od dnešného dňa máme jedného Slováka, ktorý reprezentuje Austráliu v krikete. Kriket (angl. cricket) je tímová loptová hra s malou loptou, ktorá sa hrá najmä v Spojenom kráľovstve a štátoch Commonwealthu. Patrí medzi najpopulárnejšie kolektívne športy na svete. Preto neprekvapuje, že o úspechu Williama Jána Pucovského z Melbournu dnes prinášajú správy početné médiá v celom svete. Will Pucovski sa síce narodil v Austrálii, ale jeho rodičia pochádzajú zo Selenče. Jeho otec Ján sa ako dieťa presťahoval zo Srbska do Austrálie. Ján tiež hrával kriket ako rýchly bowler a bol považovaný za „Caulfieldskú legendu". Syn Will, ktorý sa od detstva venoval kriketu, sa teda mal čomu od otca naučiť. Na listinu A v krikete sa dostal v roku 2017 a v austrálskom kriketovom tíme veľmi úspešne debutoval 7. januára 2021 v treťom testovacom zápase série proti Indii.

 

William Ján Pucovski

 

William Ján Pucovski

 

William Jan Pucovski, alebo skôr Will Pucovski, je mladý pravoruký pálkar, hodnotený ako nádejná perspektíva pre austrálsky kriket. Jeho vynikajúca forma na domácom okruhu pre Austráliu spôsobila v kriketovom svete rozruch. V marci 2018, keď Pucovski hral proti Novému Južnému Walesu, protivnícky hráč mu zasiahol hlavu a Will bol v bezvedomí. Toto bolo druhýkrát, čo utrpel otras mozgu z čoho mal poruchy duševného zdravia, následkom čoho si musel od kriketu určitý čas oddýchnuť. Skvelou hrou v dnešnom debute v austrálskej reprezentácii splnil očakávania čelných ľudí austrálskeho kriketu, ktorí s oduševnením o Pucovskom písali na sociálnych sieťach.

 

Foto: MyCricket@MyCricketAus

 

Foto: MyCricket@MyCricketAus

 

Za jeden deň si Wilovu hru na YouTube pozrelo vyše 41 tisíc návštevníkov:

 

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #1 RE: William Ján Pucovskivalent, Belehrad 2021-01-11 18:14
Spomienka na Pavlisovcov a Pucovskovcov, Belehrad, 11.1.2021

Do zaujimavého textu o Wiliamovy dodám spomienky na jeho starých rodičov (už desaťročiami vysťahovalcov do Austrúlie) Zuzanu (Pavlisovu) i Jána Pucovskovcov zo Selenče i ich 2. synov. Predpokladám, že Williho otec s rodinou i rodičmi žijú v Melbourne (druhý syn Pucovskovcov sa dávno bol presťahoval do mesta Pertu). Mojí selenčský priatelia Z. a J. Pucovskovci pred asi 15. (?) rokmi navštívili i moju rodinu v Belehrade. S Jánom sme rad si pospominali na naše susedstvo v Selenči a so Zuzanou na moje priatelenie s jej bratom Pavlom. Žiaľ, po ich nepríjemných skúsenostiach v Selenči (počas predaju vecí i nábytku v dome pani Zuzaninho zosnulého brata Pavla a vtedy i kradnutím vecí ponúknutých na predaj) podotkli, že nikdy viacej neprídu do Selenče, domov. A tak to trvá po dnes. Ich syn (verím, že to bol Williho otec) dávno navštivil Selenču i nás v Belehrade; v Belehrade som mu robil mestkého sprievodcu. Nech i toto svedectvo dodá do Williho životopisu časť dejín patriacich jeho rodine, vysťahovalectvu Slovákov zo Srbska a ich udomácneniu, pravdepodobne až zakoreneniu sa v Austrálii.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články