SEAVC Kulpín

Pohroma 21. - 23. januára 1942

Nový Sad sa dnes tretí deň klaňal a vzdával úctu obetiam pohromy, ktorú okupanti vykonali na občanoch Nového Sadu 21.-23. január 1942. Počas troch dní razie v Novom Sade zmizlo vo vodách Dunaja viac ako 1300 - 2 000 obyvateľov tohto mesta. Razia sa začala 21. januára 1942, okolo šiestej hodine ráno. Po celom meste boli vylepené plagáty, ktoré oznamovali jej začiatok.

 

Pomník Rodina na brehu Dunaja v Novom Sade, na mieste kde okupanti pod ľad hádzali celé rodiny

 

Pomník Rodina na brehu Dunaja v Novom Sade, na mieste kde okupanti pod ľad hádzali celé rodiny

 

Na plagátoch bol vypísaný text: „Pretože sa v oblasti Nového Sadu ukrývajú rôzne podozrivé osoby, ako aj veľké množstvo zbraní, ministerstvo armády nariadilo prehliadku všetkých bytov a identifikáciu všetkých osôb. Občanom, ktorí majú pri sebe nejaké zbrane, sa nariaďuje, aby ich okamžite odovzdali najbližšiemu veleniu. Každému sa prikazuje, aby zostal v byte, v ktorom je zaregistrovaný. Voľný pohyb je povolený iba štátnym úradníkom, robotníkom, ako aj každému občanovi, ktorý si potrebuje zaobstarať najnutnejšie potraviny na určitý deň. V každom prípade musí mať každý potrebné identifikačné údaje a pohyb je povolený iba v strede ulice. Žalúzie na oknách musia byť spustené a nik sa nesmie pozerať na ulicu. U koho bude nájdená skrytá zbraň, alebo kto bude ukrývať podozrivé osoby, bude predvedený pred vojenský súd. "

Podpísal ju honvédsky veliteľ mesta - Jožef Graši. Podľa textu plagátu si nikto nemohol myslieť, že maďarskí okupanti majú v úmysle spáchať v rámci „razie" masové zverstvá proti Srbom a Židom, ale aj Rómom, Slovákom a ďalším... s cieľom ich úplného zničenia.

Uvádza sa to na facebookovej stránke Subnor Grada Novog Sada.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články