SEAVC Kulpín

S láskou k slovenskému svojrázu

„Dnes je to presne 333 rokov, čo bol v kostole vo Varíne pokrstený Juraj Jánošík. Hoci niekto má stále problém uznať 25. január za dátum krstu nášho veľkého ľudového hrdinu, zápis vo varínskej matrike nepustí. Dobre to vedel aj nezabudnuteľný majster Vincent Hložník, ktorého kolorovaný linoryt s názvom Jánošík posielam v prílohe (dielo je súčasťou zbierok Slovenskej národnej galérie). Prikladám aj dielo majstra Ľudovíta Fullu - Jánošík, ochranca chudoby." Napísala to a na tento posledný januárový pondelok v znamení magického čísla 333 nás dnes upozornila PaedDr. Sylvia Maliariková z Prievidze zo Slovenska, ktorá sa profesionálne a celým srdcom venúva rôznym aspektom slovenskej bohatej histórie. Po manželovej rodinnej vetve patrí do rodiny Michala Milana Harminca, architekta európskeho formátu, pôvodom Kulpínčana a snáď aj preto jej je blízke všetko čo sa deje na Dolnej zemi.

 

S láskou k slovenskému svojrázu

 

S láskou k slovenskému svojrázu

 

„Ten národ, ktorý kreslenie pestuje práve tak ako čítanie a písanie, bude jedným z najbohatších" (Diderot). Takéto motto si zvolil Štefan Leonard Kostelničák (1990 –1949) pre knihu Slovenská ornamentika, ktorej prvý diel vyšiel ešte v roku 1927 a pre ktorej najnovšie vydanie Sylvia Maliariková napísala životopis tohto jedinečného umelca. Táto antologická kniha vyšla v pôvodnej grafickej úprave, v pôvodnom jazyku s pravopisom z dvadsiatych rokov 20. storočia a len s nevyhnutnými zásahmi. Oprašovaním našich dejín, symbolov, ornamentov... sa nielen zušľachťuje duch a srdce, ale sa nedovoľuje zavrhnúť, zabudnúť a zahynúť tomu, čo svedčí o našej minulosti.

 

S láskou k slovenskému svojrázu

 

Okrem dejín a turistiky Sylvii Maliarikovej je blízke aj umenie a zaoberá sa i konzultačnou a publikačnou činnosťou. Pre takúto lásku k slovenskému svojrázu Sylvia Maliariková bola viackrát vyznamenaná a 26. januára 2017 jej minister dopravy a výstavby Slovenskej republiky odovzdal uznanie – Osobnosť cestovného ruchu za rok 2016 Slovenskej republiky.

O návšteve Maliarikovcov v Kulpíne TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/cirkev/srpska-pravoslavna-crkva/22-aktuality/aktuality/10588-navsteva-spolocnosti-m-r-stefanika

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články