SEAVC Kulpín

Sv. Sava

Podľa pravoslávneho cirkevného kalendára dnes je 14. januára a tento deň je zasvätený veľkej osobnosti srbských dejín Svätému Savovi. Sv. Sava, vlastným menom Rastko Nemanjić, žil v období rokov 1174 až 1236 a bol významným organizátorom cirkevného a národno-kultúrneho života. Bol i vplyvným diplomatom a prvým srbským arcibiskupom, ktorý zostavil obsiahlu zbierku cirkevných zákonov a spolu s otcom Stefanom Nemanjom obnovil kláštor Hilandár. Všeobecne sa Svätý Sava považuje za zakladateľa srbskej cirkvi, vzdelania a kultúry. Bol vedúcou osobnosťou pri osamostatňovaní Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež aj významným osvietencom, ktorý kládol základy srbskému školstvu. Vzhľadom na to, že významne prispel aj k utváraniu moderného srbského štátu, rešpektuje ho tak cirkev, ako aj štátne inštitúcie a školy.

 

Sv. Sava

 

Za patróna škôl bol Svätý Sava prvýkrát ustanovený roku 1840 a pravoslávne školy tento deň svätili do roku 1945. Po druhej svetovej vojne sa náboženstvo vo vtedajšej federatívnej Juhoslávii zo škôl úplne vyradilo a tento cirkevný sviatok sa ďalej mohol svätiť iba v kostoloch. Po 45 rokoch sa Svätý Sava opäť vrátil do našich škôl a od roku 1990 všetky školy v dnešnom Srbsku oslavujú 27. január (resp. 14. január) ako školskú slávnosť – „školsku slavu".

V tento deň na školách v Srbsku výučba neprebieha, organizujú sa iba rôzne programy, súťaže a zábavy. Žiakom sa tiež približuje význam Svätého Sávu v dejinách srbského školstva. Keďže sa v súčasnej pandemickej situácii žiadne masovejšie športové a kultúrno-umelecké programy nemôžu organizovať, brány mnohých škôl v Srbsku dnes zostali zavreté. Niektoré školy usporiadali iba kratšie programy s menším počtom účastníkov a iné zas sviatok oslávili dištančnou výučbou. Dnešné liturgie v pravoslávnych kostoloch boli doplnené o detské programy.

 

Foto: www.hramsvetogsave.rs

 

Foto: www.hramsvetogsave.rs

 

Sv. Savovi je venovaný aj veľkolepý chrám v Belehrade. Postavený je na mieste, kde dobyvatelia iných náboženstiev kedysi spálili relikvie svätého Sávu, mysliac si, že tak zničia aj vieru ľudí, ktorých zotročili. Ale viera nielenže nevymrela, ale ešte viac zosilnela a na mieste, kde boli spálené ostatky svätého Sávu, sa vzpína jeden z najveľkolepejších pravoslávnych chrámov na svete.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články