SEAVC Kulpín

Programovanie farebných pocitov

Výstava akademického maliara Mihala Ďurovku z Kysáča - „Programovanie farebných pocitov" bola otvorená vo štvrtok 4. februára vo výstavnej sieni Kultúrneho centra Zreňanin. Pozostáva zo 40 obrazov rôznych formátov, vyrobených technikou olej na plátne. „Som veľmi šťastný, že sa zrealizovala táto výstava v tomto nádhernom priestore. Ide o veľký cyklus, ktorý je svojráznym denníkom mojich pocitov vo farbe. Je to jedinečný tanec farieb a pohybu rôznych tvarov, ktoré niektorí ľudia môžu vidieť na jeden spôsob, iní na druhý spôsob," povedal Ďurovka pre Kultúrne centrum Zreňanin a ozrejmil, že touto expozíciou a tými rôznymi farbami a tvarmi chcel vzbudiť pozitívne, optimistické, fantastické pocity, to čo ľudia potrebujú a čo si chcú predstaviť, o čom chcú snívať. Tie farebné „oblaky" či „škvrny" si možno vysvetliť ako rébusy tanca, rozprávkové mapy, možno aj ako dramatické, záhadné situácie...Ide o výber z abstraktného cyklu diel, ktoré vznikali za posledných 15 rokov.

 

Programovanie farebných pocitov

 

Výstava mala byť otvorená vlani, no kvôli pandémii covid-19 bola odročená na tento rok. Keďže stále platia prísne bezpečnostné opatrenia, na vernisáži mohol byť prítomný ohraničený počet osôb. Pre všetkých záujemcov o Ďurovkovu tvorbu Kultúrne centrum Zreňanin na YouTube ponúka ukážku výstavy:

 

 

Na vernisáži sa prihovoril akademický maliar Branko Djukić, ktorý povedal, že sa s Michalom Ďurovkom zoznámil pred tridsať rokmi, roku 1991, na Akadémii umení v Novom Sade, kde mu Michal prezradil, že sa na prijímacie skúšky dostal celkom náhodou, keďže chcel byť mäsiarom. Podľa slov Branka Djukića v tom prvom roku bol Ďurovka najviac chválený zo strany profesorov, lebo mal určitú senzibilitu niečoho infantilného. „To čo jeho obrazy zdobí je aj ďalej tá nejaká úprimnosť výrazu a zdá sa mi, že sa človek v tom nemení, bez ohľadu na to, koľko rokov má," povedal Djukić. Ďalšia Ďurovkova kolegyňa z Akadémie umení v Novom Sade Rajna Krulj, ktorá v roku 2018 otvorila Ďurovkovu výstavu „Portréty" v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci, o tejto najnovšej výstave Michala Ďurovku povedala, že sú všetky obrazy opravdivé kolorované pochúťky a sú podľa nej skutočná maliarska lahôdka, ktorú by ona pomenovala „Prísne kontrolované oblaky hnané intelektuálnym vetrom."

Po cykle „Portrétov" a cykle „Lesov a rovín" Michal Ďurovka sa vracia ku svojim futuristickým autoportrétom – ako tento cyklus Ďurovkových malieb ršte skôr pomenoval akademický maliar Pavel Čáni. Avšak, vzhľadom na tie jeho niekdajšie expresívne lyrické maľby, tieto novšie sú farebne zložitejšie, sú tam už mnohé nuansy, snáď v súlade s tým, ako sa aj maliarov život a pohľad na svet prifarbujú rôznymi podtónmi.

Výstava pre návštevníkov bude sprístupnená do 3. marca 2021.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články