SEAVC Kulpín

26. Dožinkové slávnosti vo Vojlovici

Včera a dnes vo Vojlovici prebiehali Dožinkové slávnosti venované poďakovaniu za úrodu obilia, ktorými si Vojlovičania, aj takýmto spôsobom, zachovávajú tradíciu predkov. Organizátormi podujatia sú SKOS Detvan, maďarský KUS Árona Tamásiho a Miestne spoločenstvo Vojlovica. Hlavnou atrakciou dnes bol krojovaný sprievod, v ktorom pochodovali, jazdili na koňoch a viezli sa na kočoch ulicami Vojlovice účastníci v ľudových krojoch. V defilé krojovaných účastníkov sa zúčastnili predstavitelia slovenského, maďarského a srbského spolku. Od rána svoje stánky tam mali aj združenia žien z južného Banátu.

 

Foto Katarína Kalmárová

 

Foto Katarína Kalmárová

 

Michal Spišiak, predseda SKUS Detvan uviedol, že dnes do Vojlovice pricestovali predstaviteľky asi dvadsať ženských spolkov a návštevníci mali možnosť vychutnať si ich tradičné koláče, tiež pečivo z obilia a obzrieť si ich ručné práce. Prebiehala aj súťaž vo varení gulášu. Večer sa v priestoroch oboch spolkov uskutočnili žatevné zábavy. Viac TU https://zdravopancevo.rs/poceli-vojlovacki-zetelacki-dani-evo-kako-je-bilo-juce-i-sta-vas-ceka-danas-foto-video/

Včera v priestoroch KUS Árona Tamásiho v rámci ústredného večerného programu, okrem domácich súborov – organizátorov podujatia a hosťujúcich spolkov z Pančeva vystúpil aj Folklórny súbor „V šírom poli hruška" z Kovačice, ktorý svojou choreografiou oduševnil publikum.

 

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články