Srpska pravoslavna crkva

IN MEMORIAM - Juraj Ferík

Náš Syno... Juraj Ferík ml., známy dirigent a hudobný odborník... pred pár dňami oslávil svoje 83. narodeniny... Narodil sa 19. mája 1935 v Báčskom Petrovci. Juraj Ferík, prvý školený dirigent vojvodinských Slovákov... Donedávna ešte dirigoval orchestrom RTV. Okrem početných skladieb, pod ktoré sa podpísal buď ako autor alebo upravovateľ, v roku 2004 vydal i vzácnu knihu Ľudové piesne Slovákov vo Vojvodine. Aj keď bol hodne rokov vo výslužbe, dôchodcovský oddych si neveľmi doprial a keď mohol, všade pomohol. Pri poslednej návšteve Slovenskej redakcie Rádia Nový Sad, a nebolo to tak dávno, sa posťažoval, že mu už šoférovať nedovolia. To ho veľmi trápilo, keďže ho brzdilo v aktivitách. Dirigentskú taktovku už síce nebral často do rúk, ale v odborných porotách zvykol sedávať.

 

IN MEMORIAM - Juraj Ferík

 

IN MEMORIAM - Juraj Ferík

 

Juraj Ferík v roku 2004 vydal 450 stranovú knihu obsahujúcu znotované slovenské ľudové piesne z 20. vojvodinských prostredí, v ktorých žijú Slováci.

„Predkladám našej verejnosti túto zbierku slovenských ľudových piesní môjho otca, aby jeho dlhoročná zberateľská práca vo všetkých slovenských obciach v Báčke, Banáte a Srieme nezostala iba v početných zošitoch a na rozličných papieroch. Môj otec vytrvalo, celé desaťročia zapisoval slovenské ľudové piesne pri všetkých príležitostiach. Okrem iného túto úctyhodnú zbierku, obsahujúcu vyše 1000 piesní, som sa rozhodol vydať práve teraz, pri príležitosti 10. výročia jeho smrti" - napísal v predslove knihy Juraj Ferík ml., ktorý z úcty k otcovmu dielu knihu zostavil a vo veľkej miere ju aj sám vyfinancoval.

 

IN MEMORIAM - Juraj Ferík

 

Viac TU:

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/3443-udove-piesne-slovakov-vo-vojvodine
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8117-juraj-ferik-osemdesiatnik

Juraj Ferík bude pochovaný v piatok, 25. mája, o 14.15 v Novom Sade.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články