Srpska pravoslavna crkva

Listy vo vetre/Lišće na vetru

„Lišće na vetru", nová spoločná kniha poézie Viery Benkovej a Etely Farkašovej preložená do srbčiny, prináša nám niečo celkom nové. Úplné nóvum v našej slovensko-srbskej literatúre je haiku poézia dvoch známych spisovateliek píšucich po slovensky, ktoré sa prvýkrát predstavujú s touto miniatúrnou trojveršovou básnickou formou, a to najprv v preklade do srbčiny. Zrejme, čo nevidieť svetlo sveta uzrú aj pôvodné verše napísané po slovensky. Haiku poézia Etely Farkašovej už síce bola publikovaná aj v slovenčine, v roku 2014 vyšla jej zbierka Načúvam ránu, odkiaľ bol urobený výber do knihy „Lišće na vetru", no Viera Benková sa teraz prvýkrát prezentuje ako autorka haiku veršov. Ďalšou novinkou je vydavateľstvo JČ z Báčskeho Petrovca, ktoré sa touto útlučkou, no predsa kvalitnou a graficky pekne riešenou knižočkou prvýkrát predstavuje.

 

Listy vo vetre/Lišće na vetru

 

Haiku je žáner japonskej poézie pozostávajúci tradične zo 17 slabík usporiadaných do troch veršov poradím 5 + 7 + 5. Haiku zo svojich prísnych obmedzení urobilo svojrázne umenie. Núti básnika vyjadriť svoju myšlienku šiestimi alebo siedmimi slovami a nimi vystihnúť len to podstatné. Básnikovu myšlienku si treba dotvoriť. Daniel Hevier haiku poéziu definuje ako „krásu na tri riadky". Podľa neho je to čistý pocit vyjadrený sústredeným ukladaním lístočkov slov na hladinu papiera.

Na ukážku z haiku Viery Benkovej

na pere vlaha                               na usni vlaga
letná pokožka tela                        vreli drhtaji tela
dennodenný smäd                         neprestana žedj

Viera Benková (1939) a Etela Farkašová (1943) sa už dlhšiu dobu venujú aj tejto náročnej poetickej tvorbe, pravda, na svoj originálny spôsob a čitateľovi ponúkajú svojsky pohľad na prísne stanovený verš, čo do slovenskej súčasnej tvorby prináša osvieženie a originalitu... Naša známa dolnozemská poetka Viera Benková z Báčskeho Petrovca svoju časť v knižke pomenovala Panónske haiku a Etela Farkašová z Bratislavy svoje haiku zoradila do Modlitby farieb. Úvodná báseň:

nemo slušam dah
jutarnjeg rosnog vrta
molitva boja

Listy vo vetre je názov novej knižky haiku-básní Viery Benkovej a Etely Farkašovej, ktorá práve vyšla v Báčskom Petrovci. Výber a preklad básní do srbčiny urobili Anna Dudášová a Viera Benková, knižku ilustrovala Květoslava Fulierová. Redaktorom vydania je Jaroslav Čiep. Kniha vyšla v náklade 200 kusov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články