Srpska pravoslavna crkva

25. DFF Zlatá brána

DFS Ratolesť SKUS Pivnica je víťazom včera ukončeného 25. Detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči a získal tiež Cenu a sošku NRSNM. Malí Pivničania sa zahrali na detské hry Babka mi rozprávala. Autormi choreografie sú Janko Merník a Tatjana Macková a s deťmi pracovali Janko Merník a Viera Brňová. Orchester viedol Valentín Michal Grňa. Druhé miesto obsadil DFS Hájiček KUS Mladosť z Lugu s choreografiou Na lúke, ktorú s deťmi nacvičila Viera Bažaľová. Tretiu cenu si odniesli Padinčania, DFS Holubička s vedúcou Annou Halajovou, ktorí zatancovali Pôjdeme mi na tančuru. Rozhodla tak odborná porota: Anna Medveďová, Olivera Popadićová a Patrik Rago. DFF Zlatá brána prebiehal v dňoch 22. – 24. júna 2018 v Kysáči.

 

DFS Ratolesť SKUS Pivnica (foto Janko Merník)

 

DFS Ratolesť SKUS Pivnica (foto Janko Merník)

 

Na koncerte, ktorý prebiehal včera popoludní, prítomných privítal Pavel Surový, riaditeľ festivalu Zlatá brána a KC Kysáč. Úspešné vystúpenia deťom zaželala Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Srbsku a Dragana Miloševićová, pokrajinská tajomníčka pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami. Festival otvoril Zdravko Jelušić, predseda Zhromaždenia mesta Nový Sad. Na záver programu ceny a sošku NRSNM víťazom odovzdala Katarína Melegová Melichová, predsedníčka Výkonnej rady NRSNM.

Na tohtoročnej Zlatej bráne vystúpili deti z Kysáča, Kulpína, Báčskeho Petrovca, Hložian, Lalite, Nového Sadu, Selenče, Pivnice, Bingule, Lugu, Vojlovice, Erdevíka, Boľoviec, Kovačice, Starej Pazovy, Padiny, Šídu, Bieleho Blata, z Lovćenca, Čelareva, Iloka z Chorvátska a Trenčína a Bratislavy zo Slovenka.

Aj v tomto roku Festival mal ustálené sprievodné podujatia. Jubilejná 25. Zlatá brána v piatok štartovala s dvomi výstavami (filatelistov a kysáčskych výtvarníkov) a bábkovým predstavením Divadielka Galérie z Nového Mesta nad Váhom. V druhý festivalový deň, v sobotu, nevystal tradičný koncert detských folklórnych súborov zo Slovenskej republiky.

V Slovenskom národnom dome v Kysáči v sobotu otvorili ďalšiu výstavu. Kysáčska krása - výstava umeleckých fotografií autorov Branislava Kokavca a Pavla Surového je venovaná 245. výročiu príchodu Slovákov do Kysáča. Podujatie zorganizovalo Kultúrne centrum Kysáč za podpory Mesta Nový Sad.

 

Pavel Surový s Draganou Miloševićovou , pokrajinskou tajomníčkou pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločnosťami, hosťami z Trenčína a najmladšími tanečníčkami DFS Krôčik z Kysáča (Foto Igor Bovdiš)

 

Pavel Surový s Draganou Miloševićovou , pokrajinskou tajomníčkou pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločnosťami, hosťami z Trenčína a najmladšími tanečníčkami DFS Krôčik z Kysáča (Foto Igor Bovdiš)

 

Na vernisáži Pavel Surový poznamenal, že je výstava Kysáčska krása úvodom k tretiemu Festivalu slovenského ľudového kroja Slovákov vo Vojvodine. Zároveň avizoval niektoré novinky a prekvapenia, ktoré v septembri očakávajú návštevníkov tohto nášho novšieho podujatia.

Slovenské kultúrne centrum zorganizovalo 1. Festival slovenského tradičného kroja Slovákov vo Vojvodine v Kysáči 1. októbra 2016 a 2. Festival slovenského ľudového kroja Slovákov vo Vojvodine prebiehal 4. novembra 2017.

Viac o programe tohtoročnej Zlatej brány TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10275-25-dff-zlata-brana-kysac-2018

O tohtoročnom Festivale Zlatá brána informovala aj RTV:

 

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články