Srpska pravoslavna crkva

Tašky pre prváčikov

Pre všetkých 320 slovenských prvákov Matica slovenská v Srbsku (MSS) zabezpečila školské tašky a základné školské potreby. Povedal predseda MSS Ján Brtka a dodal, že im projekt v hodnote 10.000 eur schválil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Vďaka tomu MSS už piaty rok za sebou môže pomôcť rodičom budúcich školákov. Tašky so školskými potrebami odovzdali dnes v matičnom ústredí v Báčskom Petrovci riaditeľom a predstaviteľom jednotlivých škôl. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Srbsku prisľúbila, že sa s takouto podporou bude pokračovať aj v budúcnosti. Avizovala tiež príchod slovenskej ministerky školstva, ktorá by už v septembri mohla pricestovať do Srbska s plným autom školských pomôcok. Predseda Báčskopetrovskej obce Srđan Simić ohlásil podporu školstvu aj zo strany Vlády Srbska a ozrejmil, že sa z rozpočtových prostriedkov v najbližšom období úplne zrenovujú základné školy v Báčskom Petrovci a Maglići.

 

Tašky pre prváčikov

 

Tašky pre prváčikov

 

Tašky pre prváčikov

 

„Takýto projekt budeme podporovať aj v budúcnosti a urobíme vlastne všetko pre to, aby tento systém zostal zachovaný. Argument, prečo by sa deti mali učiť slovenský jazyk, je aj ten, že je to jazyk európskej únie" povedala Dagmar Repčekova a dodala, že treba zachovať slovenské povedomie, ale aj zastaviť ten odlev, hlavne mladých ľudí zo Srbska, pretože sa táto krajina buduje a potrebuje ľudí, ktorí to budú robiť. Slovenská veľvyslankyňa vyzvala riaditeľov škôl, aby formulovali svoje prípadné požiadavky, aby sa zvážilo, ktoré z nich sa môžu splniť a ktoré nie, v čom by mohla pomôcť Slovenská republika. Zmienila sa tiež o nostrifikácia diplomov, zosúladení vysokoškolských odborov a možnosti ďalšieho rozšírenia univerzitnej spolupráce, o ktorú je aj na Slovensku záujem.

 

Tašky pre prváčikov

 

Tašky pre prváčikov

 

 Tašky pre prváčikov

 

Srđan Simić povedal, že je na rekonštrukciu základnej školy v Báčskom Petrovci schválených vyše 2 milióna eur a dodal že Petrovec bude mať jednu z najmodernejších škôl vo Vojvodine. Vláde Srbska totiž budovu základnej školy v Petrovci zaradila medzi 273 objektov v Srbsku, ktoré budú obnovené prostriedkami z tohto zdroja. ZŠ Jána čajaka z Báčskeho Petrovca a ZŠ Žarka Zreňanina z Magliću sa dostali na zoznam škôl, ktoré budú kompletne rekonštruované zo štátnych prostriedkov z rozpočtu vlády.

Podpredseda MS pre Sriem a vedúci Komisie MSS pre vzdelávanie Janko Havran uviedol, že Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí Matici v tomto roku schválil 15 projektov v hodnote 22000 tisíc eur. Tatiana Naďová, riaditeľka pivnickej základnej školy, sa v mene Aktívu riaditeľov slovenských základných škôl poďakovala MSS a slovenskej vláde za túto podporu.

Na dnešnom odovzdávaní tašiek a kníh predstaviteľom základných škôl na ktorých sa vyučuje po slovensky sa zúčastnila aj Barbora Galovićová, konzulka SR v Belehrade.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články