Srpska pravoslavna crkva

260-ročná Selenča

Dnes a zajtra prebiehajú ústredné oslavy Dňa Selenče, ktoré sa v tomto roku nesú v znamení 260 rokov Selenče. Obyvatelia tejto našej báčskej dediny si bohatým kultúrno-umeleckým programom pripomínajú okrúhle jubileum založenia osady a pri tej príležitosti do Etno múzea priložili ďalší skvost - ďalšiu výstavu, ktorú tradične pripravuje Etno sekcia. Tentoraz jej členky, v čele s vedúcou Vierou Strehárskou, ktorá túto sekciu vedie vyše 32 rokov, nainštalovali expozíciu pod názvom Ohlasy dávnominulých časov. Ďalší kútik etno priestoru v Domu kultúry je vyhradený pre 35 rokov selenčskej etno sekcie. Do Selenče dnes zavítala aj karavána slovenských krojov pomenovaná Slovenská krása. Ide o výstavu fotografií autorov Branislava Kokavca a Pavla Surového z Kysáča. Bohatý večerný kultúrno-umelecký program, s nádhernými krojovanými účastníkmi, zaiste rozradostil srdcia domácich, ako aj početných hostí.

 

Foto: Juraj Berédi

 

Foto: Juraj Berédi

 

Foto: Juraj Berédi

 

Foto: Kristína Kaňová

 

Foto: Kristína Kaňová

 

Foto: Kristína Kaňová

 

Z karavány slovenských krojov autorov Branislava Kokavca a Pavla Surového

 

Z karavány slovenských krojov autorov Branislava Kokavca a Pavla Surového

 

Z karavány slovenských krojov autorov Branislava Kokavca a Pavla Surového

 

Zajtrajšie predpoludňajšie bohoslužby v evanjelickom a katolíckom kostole, ktoré sa začnú o 10.00h, tiež budú príležitostne ladené. Hlavný popoludňajší program bude prebiehať na nádvorí ZŠ Jána Kollára. Tam o 16.00h otvoria jarmok, o 17.00h detský program, o 18.00h bude defilé selenčských krojov a o 20.00h tanečná zábava pri hudbe selenčských skupín (Euro band, Kardio band, Leopold band, Skupina Maks, skupina ZOZ).

Vstup na všetky podujatia je voľný. Sprievodné manifestácie osláv budú pretrvávať počas celého roka. O predvlaňajších oslavách Dňa Selenče TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9388-oslavy-dna-selence

Územie dnešnej Selenče bolo osídľované už v dávnej minulosti, o čom svedčia archeologické nálezy a viaceré historické pramene. Selenča existovala aj v stredoveku a bola majetkom Kalužského arcibiskupstva. V druhej polovici 17. storočia v období tureckej nadvlády bola zničená a v prameňoch sa uvádza ako pustatina Selence. Novodobé dejiny Selenče sa začínajú v roku 1758 keď sa sem začínajú sťahovať Slováci. O selenčských dejinách viac TU:

http://www.selenca.rs/sk/selenca/dejini/selenca

http://www.selenca.rs/sk/selenca/dejini

http://jan-kollar.edu.rs/8/a/anita/index.html

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články