Srpska pravoslavna crkva

Éterické oleje z Padiny

Súkromná firma Pro-natur z Padiny v tomto roku experimentálne začala s výrobou éterických olejov z aromatických a liečivých rastlín. S výsledkom sú spokojní a na budúci rok plánujú rozšíriť plochy s liečivými rastlinami. Majiteľ firmy Ján Paul nechce zostať iba na tom tradičnom, ale sa prispôsobuje dobe a horúcejším letám. Vyhľadáva nové možnosti ako byť v poľnohospodárskej výrobe rentabilný na výrazne suchej pôde, akú majú v padinskom chotári. V posledných rokoch, okrem štandardných poľnohospodárskych plodín: pšenice, kukurice a slnečnice, do osevného plánu zaradil aj liečivé rastliny a kvety. Na gazdovstve ich pestovali kvôli semenu, ktoré odpredávali. V tomto roku sa rozhodli pre yzop lekársky, archangeliku lekársku a medovku lekársku, ktoré spracúvajú na éterické oleje a vyvážajú do zahraničia. Všetky uvedené rastliny majú rada teplo a svetlo a sú veľmi odolné voči suchu. Yzop ešte Gréci a Židia považovali za svätú rastlinu a liek na všetky zdravotné problémy. Archangelika má ľudové pomenovanie „rastlina anjelov" a už oddávna sa jej pripisujú viaceré liečivé účinky. Medovka prináša späť mladosť, zosilní nervy a odoženie zlú náladu. Má tiež protivírusové účinky, čo v tejto pandémii treba mať na zreteli.

 

Ján Paul sa radí s našim najpoprednejším odborníkom v pestovaní liečivých rastlín Dr. Jánom Kišgecim

 

Ján Paul sa radí s našim najpoprednejším odborníkom v pestovaní liečivých rastlín Dr. Jánom Kišgecim

 

V Padine sa medzi kukuričným poľom čoraz viac môžu vyskytnúť aj lány s liečivými rastlinami

 

V Padine sa medzi kukuričným poľom čoraz viac môžu vyskytnúť aj lány s liečivými rastlinami

 

„V tomto roku sme sa pokúsili vyrábať oleje. Prístroj na ich destiláciu sme si prenajali. Podarila sa nám nielen výroba, ale aj predaj do zahraničia. Na budúci rok plánujeme liečivými rastlinami obsiať okolo 12 do 15 hektárov," – hovorí Ján Paul a dodáva, že si objednali aj vlastný destilátor, takže už od marca by na ňom mohli začať s výrobou olejov.

„Táto výroba si vyžaduje veľa času, no je dobrá, ale potreby trhu sú ohraničené. Preto plánujeme vyrábať asi 50 do 100 litrov a také množstvo sa v zahraničí môže predať,"– vysvetľuje Ján Paul, ktorý je aj známy ekologický aktivista a predseda Zelenej strany Srbska.

„Všetko je rizikom. Tento rok bol pre nás v južnom Banáte veľmi ťažký. Úroda bola výrazne slabá: z pšenice sme mali 3,5 ton z hektára, zo slnečnice 3, z kukurica 5... Suchota veľká," – posťažoval sa Ján Paul. Zavlažovacie sústavy sú podľa jeho slov pomaly už nevyhnutnosťou. Na jeho gazdovstve nateraz môžu zavlažovať asi 10 ha plôch, no tam kde to nemôžu, experimentujú s plodinami, ktoré ľahšie znášajú nedostatok vlahy v pôde.

Yzop lekársky, miloduh (Hyssopus offlcinalis)
Odbúrava kŕče, znižuje zápal, má utišujúce účinky. Je obzvlášť vhodný na prípravu čajov pri chrípke, alebo proti kašľu a nachladnutí. Je vhodný aj do šalátov, či polievok. Yzop sa používa aj pri zápaloch ústnej dutiny a hltana na kloktanie alebo výplachy.

Archangelika lekárska, angelika (Archangelica officinalist) - celá rastlina silno aromaticky vonia a vyskytuje sa vo voľnej prírode, ale aj záhradách. Pôsobí ako diuretikum, je prírodným čističom krvi, podporuje potenie, je účinná pri kašli, pretože uľahčuje vykašliavanie...

Medovka lekárska, matičnjak (Melissa officinalis), medovka prinesie späť mladosť, zosilní nervy a odoženie zlú náladu, má utišujúce účinky, znižuje úzkosť a nervové napätie odháňa vetry a má protivírusové účinky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články