Srpska pravoslavna crkva

Prečo ATM musí odísť hneď?

Osobná úvaha a súvaha

Pred necelým rokom som verejne vyzval predsedníčku NR SNM A. Tomanovú Makanovú a vtedajšiu predsedníčku tzv. Matice slovenskej v Srbsku, aby nerobili drahoty a zo svojich funkcií ihneď odstúpili. Inak poletia menej elegantnou cestou, s odtlačkom spodnej časti topánky na dolnej časti chrbta. Nedali na moju radu, podľahli sebaklamu o doživotnom mandáte. Jedna je už preč, druhá sa nezadržateľne posúva rovnakým smerom.

Prečo je potrebné, aby ATM bola odvolaná hneď?

Prečo nie je únosné, aby sa dopotácala do ukončenia mandátu v roku 2018?

Nuž z didaktických dôvodov, aby sa z nej stál exemplárny prípad, ponaučenie pre všetkých tých, ktorým sa v budúcnosti zachce správať tak chrapúnsky, korupčne a vcelku nedôstojne, ako to už od svojho druhého mandátu robí ATM.

Tu sú teda tie konkrétne dôvody:

Je na funkcii pridlho, ani jedna menšina nemala toho istého predsedu takmer tri plné mandáty.

Usvedčili ju, a pevne to podložili dôkazmi, že nemalé prostriedky trovila neúčelovo, svojvoľne, že zlodejina bola jej, keď nie prvým, tak tretím priezviskom určite.

Po posledných voľbách do NR vytvorila koalíciu s malou a voličmi slabo podporenou záujmovou skupinou ľudí pochybnej povesti, ktorá sa ukrývala za menom MSS. (V podstate si jednotlivci z MSS urobili svoju politickú stranu a potom z nej ťažili. Pošliapali tak základné stanovy MS o celonárodnostnom a nestraníckom zameraní) .Vylúčila tým z účasti na fungovaní NRSNM a jej orgánov veľkú skupinu občanov slovenskej národnosti (Slováci vpred), ktorej víťazstvo vo voľbách uniklo iba o niekoľko promile. Týmto politicky iracionálnym krokom vyvolala nestabilnosť a rozkol v radoch Slovákov v Srbsku, ktoré dodnes pretrvávajú a získavajú ráz tichej občianskej vojny. Je to prvoradá „zásluha" práve ATM a jej neutíchajúcej potreby sa nepretržite verejne prezentovať v ošúchanej role „matky vojvodinských Slovákov".

Obklopila sa ľuďmi, ktorí sú ľahko korumpovateľní a ktorí, ľudovo povedané, nemajú vysokú cenu. Súčasne vytlačila z verejnej scény tých, aj tak málopočetných, špičkových umelcov, odborníkov a intelektuálov, čím vedome a účelovo znižovala úroveň slovenských kultúrnych, odborných a vedeckých výstupov v Srbsku. Negatívna kádrová selekcia a boj proti vyšším stupňom prejavu slovenskosti a slovenskej kultúrnosti sa stali jej základnou orientáciu. (Len ako príklad uvediem zákaz literárneho večierka nášho najväčšieho živého spisovateľa Víťazoslava Hronca v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v júli tohto roku. O tomto nevídanom škandály ešte len budeme vážne hovoriť.)

Z kamarily pochlebovačov, ktorými sa obklopila, väčšina je tiež podozrivá z korupcie, prechmatov, mnohonásobných funkcií, konfliktu záujmov, obchodovania vplyvom... Niektoré kauzy práve vyplávali na povrch (prípad nešťastnej riaditeľky GJK), o niektorých sa iba dozvieme. O ktorom z tých koordinátorov, predsedov a podpredsedov výborov, poradcov, členov toho a oného výboru, komisie či pracovnej skupiny by ste, vážený čitateľ, mohli úprimne, ale naozaj bez zaváhania povedať: je to človek na svojom mieste, poctivý, čestný, ten určite nekradol? Uveďte aspoň jedného, vtedy uverím, že systém, ktorý vytvorila ATM, nie je úplne zhnitý.

Títo ľudia, na tváre ktorých sa už tak dlho s nevôľou pozeráme, pôsobia ako atrapy, bez energie a bez vôle. Od nich nič pozitívne, nič nové, nič prínosné už očakávať nemožno. Sú to trápni „vojvodinskí Slováci z povolania", ktorí, keby vedeli robiť niečo iné, tak už dávno sami zmenia povolanie. Amatéri a diletanti, ktorí by si inak, okrem trmácania sa na slovenskom vojvodinskom vycivenom ťažnom koni, na živobytie zarobiť azda ani nevedeli. Aj ATM pôsobí unavene, zdá sa, akoby každý jej orgán, každý jej vlások bol beznádejne groggy.

Politická situácia vo Vojvodine sa (natrvalo) zmenila. Jedna, či aj dve rozpadnuté politické strany, ktoré dlhodobo zneužívali hlasy slovenských voličov, majú na tom obrovskú zásluhu. Zotrvávanie ATM, ako predstaviteľke väčšej z tých dvoch bývalých strán, na funkcii predsedníčky NR SNM slovenskej menšine v Srbsku denodenne spôsobuje veľkú škodu. Osoh z takéhoto stavu majú iba tí, ktorí sa zúfalo držia svojich kresiel a miesta pri koryte, lebo nevedia, čím sa budú živiť, keď o svoje úbohé sinekúry v NR SNM prídu.

Pre ponaučenie všetkým novým národnostným lídrom a lídrikom, a všetkým tým malým „makankám", a „makančatám", ktorými sa tu priam hemží, tú skutočnú Makanku treba odvolať hneď. Musí zaplatiť za to, čo tu za tie roky napáchala.

 

Zoroslav Spevák

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články