Srpska pravoslavna crkva

Kúzlo kachľovej pece

Vyžarovaním tepelného žiarenia podobného slnku pravá kachľová pec vraj lieči, pomáha astmatikom a alergikom, uvoľňuje stres a navodzuje duševnú pohodu. Funguje to asi aj tak, že keď si uzimený človek oprie chrbát o pec, je to priamy kontakt s prírodou, s tou hlinou, z ktorej je kachľa urobená, a jej liečivé, upokojujúce teplo prenikne do celého tela. Toto kúzlo kachľovej pece si v nie tak dávnej minulosti vedeli naplno užiť zámožnejšie rodiny, keďže v ich domácnostiach tieto pece boli neodmysliteľnou súčasťou interiéru. Dolnozemskí Slováci sa tejto „novote" tiež nevedeli ubrániť, ale si ju vedeli modifikovať a prispôsobiť vlastnému spôsobu života. V nejednom dome mali totiž takzvané kachľové sedliacke pece. Boli pekné a boli v trende a k tomu sa v nich mohli piecť aj „krumple na ťapši", „sárma", „rejteš"... Kachľové pece znova začínajú byť „in", keďže sú postavené z tradičných materiálov, avšak majstrov kachliarov nieto dosť. Nemajú ich ani na Slovensku a hľadajú ich aj medzi nami.

 

Kúzlo kachľovej pece

 

Jozef Bitala, majiteľ známej firmy BIJOZ vo Veľkom Rovnom na Slovensku, kde vyrábajú nádherné „starosvetské" šporáky, kachle, pece i luxusné krby navštívi už počas tohto víkendu Srbsko, kde by sa chcel stretnúť s prípadnými záujemcami o prácu. Táto firma s vyše 70-ročnou rodinnou kachliarskou tradíciou, chce zamestnať nielen zaškolených majstrov, ale aj tých, ktorí by sa tomuto remeslu chceli naučiť. Ubytovanie im poskytnú zadarmo a plat podľa dohody.

 

Kúzlo kachľovej pece

 

Kachliarstvo a krby si Bitalovci zakladajú na rodinnej tradícií, kde sa peciarstvo dedí z otca na syna. Senior Ján Bitala sa vyučil v roku 1944 za kachliara u Nemca Fridricha a získal výučný i tovarišský list. Senior Ján Bitala zaučil synov Jána a Jozefa kachliarskemu remeslu a obaja pokračujú v šľapajach svojho otca a aj oni vyučili viacero iných záujemcov o kachliarske remeslo. Klasické postupy, ale aj schopnosť prispôsobiť sa dodaným moderným návrhom ocenili ich zákazníci v ČR, Rakúsku, Nemecku, Belgicku, Taliansku i Holandsku.

Medzi hlavné výhody kachľovej pece patrí i minimálna spotreba paliva – nakladanie do pece stačí každých 12 hodín po 15 kg, t.j. spálenie 30 kg dreva denne.

 

Kúzlo kachľovej pece

 

Ak máte vzťah k takémuto remeslu, hláste sa na tel.: +421 903 44 22 11.
O podniku Jozefa Bitalu viac TU: http://www.kachliar.sk/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články