Félix Kutlík

Novinárska etika, kultúra a naša smutná realita

Neľutujem, že som na tejto webovej stránke zverejnila Oznámenie pre verejnosť podpísané väčšinou novinárov Hlas ľudu, v ktorom vyjadrujú svoju solidaritu s novinármi RTV a zároveň verejne kritizujú počínanie svojho šéfa – úradujúceho zodpovedného redaktora novín. Pre zverejnenie ich textu a snáď aj pre iné moje „hriechy" ma šéfredaktor tohto nášho informačno-politického týždenníka zrejme zaradil medzi: „škodoradostné osierajúce portály", čiže „OSIErance", ktoré „ako trusové chrobáky (čítaj: skarabeus posvätný alebo valihnoj posvätný, srb. cyril. балегар) čakajú na svoju korisť!" Aj takýmto slovníkom, ktorý nepatrí ani do bulvárnej tlače, sa šéfredaktor Hlasu ľudu prihovára čitateľom v najnovšom úvodníku týždenníka Hlas ľudu. V predchádzajúcom týždni z „číreho diletantizmu v neustálom kvete!" a „osobných kšeftov" obvinil Slovenské vojvodinské divadlo. Pobúril tak nielen zamestnancov tohto divadla, ale aj divadelnú verejnosť.

 

Novinárska etika, kultúra a naša smutná realita

 

Novinárska etika, kultúra a naša smutná realita

 

Text Miroslava Benku: Profesionál bez profesionálnych výkonov si možno prečítať TU: https://hl.rs/profesional-bez-profesionalnych-vykonov/

Na písanie Miroslava Benku o najnovšej premiére Slovenského vojvodinského divadla (SVD) reagovala riaditeľka tejto ustanovizne Viera Krstovská osobitným textom, v ktorom okrem iného uvádza, že ... „mu nemal kto pošepnúť (ako novinárovi, ktorý sledoval prvú premiéru Profesionálov), kto je prekladateľom divadelnej hry Profesionál, dramaturgom, upravovateľom... A preto hádam predpokladal, že nemáme povolenie na použitie textu Dušana Kovačevića. Ak mu aj nemal kto pošepnúť, tie informácie sú zverejnené v bulletine ktorý bol pre každého vystavený v divadle, ako i ďalšie informácie dôležité pre informovanie čitateľov. A novinár sa môže (čo môže, MÁ) pozhovárať aj s účastníkmi predstavenia."

Celý text Viery Krstovskej TU:

 

 

Na Oznámenie pre verejnosť podpísané väčšinou novinárov Hlas ľudu reagovali mnohí. Niektorí anonymne a niektorí verejne. Dr. Ruženka Šimoniová Černáková, psychologička vo svojom komentári napísala:

Členovia redakcie Hlas ľudu (okrem niektorých) nám ešte raz ukázali, že sa neboja rozmýšľať vlastnou hlavou, napriek snahám úradujúceho šéfredaktora, riaditeľky a ich šéfa v tieni. Úradujúci zodpovedný redaktor kritizuje diletantizmus v divadle a asi nechápe, že on sám je predstaviteľ trendu diletantizmu, ktorý je naozaj v plnom kvete. Samozrejme, z aspektu pozície, na ktorej sa teraz nachádza. Ako aj riaditeľka NVU Hlas ľudu, riaditeľ Ústavu pre kultúru, predsedníčka Výboru pre kultúru NRSNM, člen Výkonnej rady NRSNM poverený kultúrou...

Mimochodom, kedy členovia redakcie Hlas ľudu dostanú odpoveď na svoj otvorený list? Lebo: "Členovia Národnostnej rady, predsedovia výborov a najmä predsedníčka nápomocnú ruku podali vždy, keď ich o to poprosili tí, ktorým je akýkoľvek druh pomoci či rady potrebný" (A. Horvátová). Ak odpoveď dostali, tak ich prosím nech ju uverejnia."

Dr. Vladimír Valent v komentári Spoločenská prax a následky, okrem iného píše:

Spoločenská elita Slovákov Srbska, vedenie i členovia MSS mali by poukázať vedeniu štátu, RTV i členom NRSNM, ÚKVS, MVS, NVÚ Hlas ľudu, SVC a iným na ich spoločenské záväzky, na nevyhnutnosť spolupráce, na tlmočenie postavenia, potrieb i záujmov ako menšiny tak i občanov Srbska...Výsledky by mali prameniť z dialógu neohrozeného politickou a inou jednostrannosťou účastníkov a zvážením stavov, procesov na ktoré právom poukazujú podpisovatelia uverejneného apelu.

Oznámenie pre verejnosť a všetky komentáre si možno prečítať TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11013-oznamenie-pre-verejnost

V impresse novín Hlas ľudu sa uvádza takýto zoznam novinárov:

Zástupkyňa úradujúceho zodpovedného redaktora: Anna Francistyová a členovia redakcie:
Danuška Berediová-Banovićová, Jaroslav Čiep, Katarína Gažová, Anna Horvatová, Vladimír Hudec, Stevan Lenhart, Anna Lešťanová, Jasmina Pániková, Ľubica Sýkorová, Elena Šranková.

Oznámenie pre verejnosť podpísali všetci uvedení novinári, okrem Anny Horvatovej.

Keď ide o úvodník Miroslava Benku zverejnený v najnovšom čísle Hlas ľudu, možno si ho prečítať TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #2 RE: Novinárska etika, kultúra a naša smutná realitaVladimír PUCOVSKÝ 2020-09-14 19:13
Oznámenie pre verejnosť členov redakcie Hlasu ľudu vyvolalo náležitú pozornosť u čitateľov. Miliónová suma, určená RTV, sa presunula niekam inam. Nie je mojou vecou tým sa zaoberať aj ak tie peniaze odišli hoci aj na stavebné práce v Hunyadiho Nándorfehérváre. Podstata je, že RTV odrazu nemá dosť prostriedkov na činnosť. "Múdre" riešenie sa ponúka v redukcii programu a personálu. To postihne všetky redakcie, najmä národnostné, teda aj slovenskú.
Vyvolalo to reakciu a HĽ o tom informoval, keď delegácia slovenskej redakcie RTV navštívila Národnostnú radu Slovákov. Tu má autor úvodníka v Hlase ľudu pravdu. Týždenník o tom informoval.
Vyzerá, že podstata konfliktnej situácie redaktormi HĽ a úradujúcim šéfredaktorom je v niečom inom. Z Oznámenia pre verejnosť však vyplýva, že novinári chceli vyjadriť podporu a solidaritu s kolegami v RT Vojvodina. To sa im na stranách slovenského týždenníka nepodarilo, "lebo úradujúci zodpovedný redaktor Hlasu ľudu mieni, že sa nás to netýka a že my o tom nemáme písať."
Toto tvrdenie všetkých členov redakcie (s jednou výnimkou) úradujúci šéfredaktor nedementoval. Naozaj Hlas ľudu nemá o tom písať?
O slovníku v úvodníku ozdobenom fekálnou ornamentikou škoda diskutovať. Možno súhlasiť, že "slovníkom, ktorý nepatrí ani do bulvárnej tlače, sa šéfredaktor Hlasu ľudu prihovára čitateľom - K. P.". Treba však pripustiť, že každý jedinec má svoj štýl a vkus. Niekomu chutí čokoláda a niekomu možno...
Nahlásiť administrátorovi
+11 #1 RE: Novinárska etika, kultúra a naša smutná realitaVraniar 2020-09-12 07:08
Oznámenie pre verejnosť podpísali všetci novinári Hlasu ľudu okrem asistentky Pavla Surového. Po ňom by si ten nešťastník, ktorý hrá úlohu šéfredaktora (našťastie, úradujúceho), mal zbaliť batoh a povedať Hlasu ľudu to svoje “geniálne”, ale navždy rozlúčkové: Ďakujem, že ste. Urobí tak dobrú službu redakcii a čitateľom.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články