Félix Kutlík

Balíčky pre 302 prvákov

V Srbsku máme 17 základných škôl v ktorých sa vyučuje po slovensky, z čoho v štyroch školách výučba prebieha iba po slovensky. Čisto slovenské školy sú v Padine, Jánošíku, Hložanoch a v Selenči. V ostatných školách sú okrem slovenských ešte aj srbské alebo inorečové oddelenia. V tomto školskom roku do slovenských tried je zapísaných 302 prváčikov. Taký počet balíčkov dnes v ústredni Matice slovenskej v Srbsku (MSS) v Báčskom Petrovci predseda našej strešnej organizácie Branislav Kulík odovzdal predstaviteľom základných škôl. Ide o projekt ktorým MSS prostredníctvom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí zo Slovenskej republiky získala 10 tisíc eur na podporu nášmu školstvu. Materská krajina nám túto pomoc poskytuje od roku 2014, v bežnom roku je to teda už ôsmykrát. Na dnešnej malej slávnosti odovzdávania balíčkov o projekte a jeho význame hovorili Branislav Kulík, predseda MSS, Igor Vencel, zástupca veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku a Janko Havran, podpredseda MSS pre Sriem.

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Balíčky pre 302 prvákov

 

Igor Vencel vo svojom príhovore vyzdvihol význam kníh a učebníc pri formovaní charakteru a budúcnosti ľudí pričom zdôraznil aj úlohu učiteľov. Ako povedal, oni nielen vzdelávajú ale aj vychovávajú žiakov, prečo im patrí naša vďaka. Osobitne sa poďakoval učiteľom v odľahlých prostrediach a všetkým zaželal veľa úspechov, pohody, zdravia a spokojnosti.

Janko Havran, ktorý je aj predsedom Osvetovej komisie Matice slovenskej v Srbsku podčiarkol, že sa v Erdevíku v tomto školskom roku znovu podčiarkol, že sa v Erdevíku v tomto školskom roku znova podarilo otvoriť slovenské oddelenie. Do prvej triedy sa v tejto sriemskej dedinke zapísalo päť slovenských žiakov.

V nadchádzajúcom školskom roku najviac slovenských prváčikov pribudlo v Báčskom Petrovci – 56 a v Padine – 53. Kovačica je na treťom mieste s počtom 39 prváčikov, nasleduje Kysáč (26), Selenča (22), Stará Pazova (22), Kulpín (19), Pivnica (16), Hložany (14) a v ostatných školách je už tá číslica jednociferná.

Čo sa týka obsahu balíčkov, ktoré žiaci na začiatku školského roku dostanú, on je štandardný a podobný ako v minulých rokoch – v balíku sú základné školské potreby: školská taška, zošity, peračník a školský blok. Hodnota jednotlivých balíkov je 50 eur.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články