História Kulpína

Zoran Đinđić hakaton

„Aby naši ľudia neodchádzali do sveta, svet treba priviesť k nám," hovoril filozof Zoran Đinđić. „Našim cieľom je stať sa rovnoprávnou súčasťou sveta, nech naše deti a vnúčatá majú tu svoju vlastnú budúcnosť, aby ju nehľadali v iných krajinách," hovoril premiér Zoran Đinđić. „Ešte vždy sme nezbúrali most, ktorý nás spája s katastrofálnou minulosťou, preto je stále možný chod dozadu. Balkán je stále plný deštruktívnych potenciálov," hovoril politik Zoran Đinđić. "V každej krajine jesto burina, ale iba v Srbsku sa burina zalieva," hovoril vizionár Zoran Đinđić... A hovoril tiež, že..." v pohybe je radosť a nie v nečinnosti. Pohyb, to sú zmeny, to je zdokonaľovanie, modernizácia, to sú reformy. Nečinnosť, to je spokojnosť so situáciou, to je čakanie, odkladanie, nerozhodnosť." Hovoril tak pred šestnástimi rokmi a potom ho 12. marca 2003 navždy umlčali.

 

Zoran Đinđić hakaton

 

Nadácia Dr. Zorana Đinđića a Demokratická strana (DS) organizujú dnes a zajtra v Belehrade prvý "Zoran Đinđić hakaton". Je to tímová súťaž na zviditeľnenie diela Dr. Zorana Đinđića na internete. Prebieha zo sloganom: Vedomosti sú moc – ak sú nevedomosti moc, následky bývajú ťažké. Základný cieľ podujatia je kreovanie online náčinia/aplikácií ktoré mladým ľuďom ľahšie priblížia tohto nášho veľkého politika, ktorý životom zaplatil, aby nám bolo lepšie. A je nám lepšie? Ktosi skonštatoval, že nebol Đinđić zavraždený, aby Srbsku bolo lepšie, lež práve naopak. A práve tak sa nám aj stalo a dodnes tak aj zostalo.

Snaha o nápravu stavu je však čoraz výraznejšia. Predseda združenia Spolu pre Srbsko Nebojša Zelenović vyzval občanov Srbska, aby sa 12. marca, v deň 16-ročnice vraždy Zorana Đinđića, zúčastnili na protestnej prechádzky #1od5miliona, ktorá zajtra bude prebiehať zo sloganom: "Ak dnes neuspieme, jediným dôvodom toho sme my sami.

"Rozprávka o Zoranovi Đinđićovi je rozprávka o nás a našej ťažko meniteľnej náture. Jedine v tej oblasti Zoran nebol nadostač múdry. Preveľmi dôveroval svojmu ľudu, preveľmi nás ľúbil, ak tak chcete. A my? My sme si jednoducho nezaslúžili jeho lásku a dôveru. Preto nám je aj takto ako nám je..." píše úvodom knihe Đinđić publikovanej vo vydavateľstve Vukotić media, ktorá vyšla vlani, pri príležitosti 15. výročia vraždy Zorana Đinđića.

Ubehlo šestnásť rokov od jeho vraždy. Srbsko sa vtedy zastavilo a zostalo stáť alebo spať. Treba sa zobudiť. „Pohyb, to sú zmeny, to je zdokonaľovanie, modernizácia, to sú reformy."

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články