História Kulpína

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

Mladá Kulpínčanka Daniela Plachtinská pracuje pre zahraničnú firmu a keďže jej zamestnanie umožňuje prácu z domu, pred niekoľkými rokmi sa vrátila do Kulpína, kde si so starorodičovského domu urobila útulné bývanie a modernú kanceláriu. Odtiaľ si odbavuje denné pracovné povinnosti, komunikuje so zamestnávateľom, klientmi, absolvuje videokonferencie... No, pred vstupom do pracovných miestností, deň začína v záhrade, vo svojom vinohrade. S domom totiž zdedila aj veľkú záhradu, v ktorej sa od vlani začal rozrastať mladý vinohrad. Pred rokom v záhrade vysadila 450 sadeníc odrody hrozna Morava a 300 sadeníc Panonije a v tomto roku k tým 750 viničným krom pribudlo ďalších 750. Krásny vinohrad sa krásne rozrastá. Až radosť pozrieť naň...

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Vinohradníctvo je Danielke záľubou od malička, rodičia, starí rodičia, aj jedni aj druhí, mali vinohrady a od malých nôh sa naučila pracovať s viničom. A aj preto, ako svojrázny hold starým rodičom a tradícii, sa v roku 2019 rozhodla polovicu svojej veľkej záhrady v starorodičovskom dome v Kulpíne pozmeniť vo vinohrad. Druhú polovicu vysadila malinami. Avšak vlaňajší rok malinám nežičil, takže sa hneď na štarte poľnohospodárskej kariéry rozhodla orientovať sa výlučne na vinohradníctvo. Maliny povyberala a v túto jar, v apríli, vysadila aj druhú polovicu záhrady viničnými krami. Teraz ich už má tisícpäťsto. V týchto dňoch jej celá rodina pomáha viazať mladé výhonky v novej časti vinohradu, ktorý sa už krásne zelená. Predtým vo vlaňajšom vinohrade odstraňovali formované strapce, čím sa podnieti lepší rozvoj mladých rastlín. „Prvé dva a možno aj tri roky treba to stŕhať dolu a štvrtý rok by mal byť tým prvým rokom so zberom hrozna," hovorí mladá vinohradníčka.

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Daniela chce pokračovať v rodinnej tradícii, v ktorej sa pestovanie hrozna prenáša z kolena na koleno. Zakončila projektovanie nábytku a enteriéru na Lesníckej fakulte v Belehrade a neskôr i Verejné zdravotníctvo na Slovensku. Viac rokov sa zaoberá výskumom nových liekov v klinických skúšaniach a momentálne pracuje pre írsku firmu. Je v tíme, ktorý sa stará o to, aby sa vo všetkých krajinách, kde pôsobia rešpektovali zákony tej krajiny.

„Ja skoro ráno vstávam, o takej piatej-šiestej, urobím práce vo vinohrade, na dvore a potom idem „do práce", čiže do mojej kancelárie, tam začínam s telekonferenciami a po nich skončím zas vo vinohrade. Takže tie ranné práce vo vinohrade sú dobrým štartom do nového dňa a po pracovnom čase vinohrad je zas akýmsi reštartom po tej namáhavej psychickej práci," hovorí Danielka, ktorá je už aj členkou v kulpínskom Združení vinohradníkov a vinárov.

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Mladá vinohradníčka Daniela Plachtinská

 

Vo vinohrade už má kvapkovú závlahu a pomedzi rady vysiatu trávu. Je to dôležité, aby sa hneď po daždi mohlo vojsť do vinohradu a ho ostriekať a tak zabrániť ochoreniam. Aby mohla kosiť a striekať, kúpila si malý traktor-kosačku a traktor na bežné práce.

„Krásna je tá väzba s prírodou, keď zasadíš a pozeráš sa ako sa ti príroda odvďačí. Keď sa snažíš tej prírode niečo dať, nie iba brať od nej," hovorí mladá vinohradníčka a vinárka, ktorá odhaduje že v štvrtom roku, keď vinič začne poskytovať vážnejšiu úrodu, vína bude dosť pre celú rodinu a známych a neskôr, v plnej úrode, by z tých tisícpäťsto krov mala získať asi tritisícpäťsto litrov vína.

No, plány sú aj na ďalšie roky: vybudovať si pivnicu na skladovanie úrody a verejnú degustáciu. Pivnica by mala byť súčasťou vinohradu.

Krásne plány, nech sa darí!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články