História Kulpína

Cena Ondreja Štefanka 2022

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (KVSIK) z Nadlaku vyzýva organizácie Slovákov žijúcich v zahraničí so sídlom mimo územia Slovenskej republiky, ako aj organizácie so sídlom v SR, aby podľa priloženého Štatútu Ceny Ondreja Štefanka navrhli potenciálnych ocenených na rok 2022, a to najneskôr do 10. februára 2022 (mailom na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.). Cena Ondreja Štefanka (na pamiatku literáta, spolkového činiteľa a výrazného lídra slovenskej Dolnej zeme) sa od roku 2009 udeľuje každoročne dvom žijúcim osobnostiam slovenského zahraničného sveta, respektíve občanom Slovenskej republiky, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta. Cenu udeľuje Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v spolupráci so Svetovým združením Slovákov v zahraničí. Výzvu podpisuje Mgr. Ľudmila Šomráková, predsedníčka KVSIK.

 

Cena Ondreja Štefanka 2022

 

Doterajšími laureátmi Ceny Ondreja Štefanka sú:

- za príspevok k rozvoju a propagácii slovenskej literatúry tvorenej v slovenskom zahraničnom svete: Víťazoslav Hronec zo Srbska (2009), Ivan Miroslav Ambruš z Rumunska (2010), Viera Benková zo Srbska (2011), Juraj Antal Dolnozemský z Maďarska (2012), Peter Andruška zo Slovenska, Michal Harpáň zo Srbska (2013), Michal Babiak zo Slovenska (2014), Samuel Boldocký zo Srbska (2015), Ján Botík zo Slovenska (2016), Ján Labáth zo Srbska, Anna Räu-Lehotská z Rumunska (2017), Alžbeta Uhrinová Hornoková z Maďarska (2018), Jarmila Hodoličová zo Srbska, Miroslav Kmeť zo Slovenska (2019), Jaroslav Čukan zo Slovenska (2020), Etela Farkašová zo Slovenska a Ján Kišgeci zo Srbska (2021)

- za príspevok k rozvoju, organizovaniu a diverzifikovaniu kultúrneho života a spolkovej činnosti v slovenskom zahraničnom svete: Anna Ištvánová z Maďarska (2009), Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska (2010), Etelka Rybová z Maďarska (2011), Imrich Kružliak z Nemecka (2012), Pavel Hlásznik z Rumunska (2013), Nina Holá z USA, Katarína Melegová-Melichová zo Srbska (2014), Anna Divičanová z Maďarska (2015), Samuel Vrbovský zo Srbska (2016), Anna Tomanová Makanová zo Srbska (2017), Vieroslava Tímárová z Rumunska (2018), Michal Lásik z Maďarska (2019), Ján Chlebnický z Maďarska, Vladimír Valentík zo Srbska (2020) a Edita Pečeňová z Maďarska (2021).

Ondrej Štefanko bol zakladajúcim a dlhoročným predsedom Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, zakladateľom KVSIK, prvým podpredsedom SZSZ, šéfredaktorom viacerých slovenských časopisov a významný spisovateľ, básnik, esejista, kultúrny dejateľ. Bol stmeľujúcou a mnohokrát aj smerodajnou osobnosťou slovenskej Dolnej zeme a v určitých momentoch — aj celého slovenského zahraničia.

Návrhy na ocenenia môžete zasielať poštou na adresu:

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku
Societatea Culturala si Stiintificá „Ivan Krasko"
str. Independentei nr. 36, 315500 NADLAC
judetul Arad,
RomÄnia

alebo mailom na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. a Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Štatút Ceny Ondreja Štefanka si možno nájsť TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/11144-cena-ondreja-stefanka-2021

 

Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články