História Kulpína

Lana absolútna víťazka husľovej súťaže v Česku

Minulý týždeň v Ústí nad Orlicí v Českej republike hostili 64. ročník súťaže Kociánske husle. Po dlhých troch rokoch, keď sa súťaž musela zaobísť bez slávnostného zahájenia, opäť oduševnila so všetkou parádou – s hudobným sprievodom bubeníckeho súboru Co-Bo drums. Tento rok navyše husľovému sviatku prialo aj počasie, a tak sa prvýkrát od jubilejného 60. ročníka začínalo pred Základnou umeleckou školou Jaroslava Kociana. V štyroch súťažných kategóriách sa tento rok zúčastnilo 40 mladých huslistov z 13 krajín sveta. Víťazkou súťaže sa stala Lana Zorjan zo Srbska. Okrem 7-člennej odbornej poroty zloženej z významných hudobných osobností na čele s Pavlom Šporclom, výkony súťažiacich hodnotila súbežne aj detská porota, v ktorej zasadli žiaci a študenti. V rozhodnutí udeliť Lane titul absolútneho víťaza sa zhodli tak členovia odbornej poroty ako aj tej detskej. Našej Lane Zorjanovej z Nového Sadu najsrdečnejšie blahoželáme!

 

Lana Zorjanová s členmi odbornej poroty (foto: www.ustinadorlici.cz)

 

Lana Zorjanová s členmi odbornej poroty (foto: www.ustinadorlici.cz)

 

Včerajšie príjemné sobotné odpoludnie v Roškotovom divadle patrilo slávnostnému vyhlasovaniu víťazov súťaže spojenému so záverečným koncertom. Na samotnom začiatku vystúpil detský orchester utvorený zo súťažiacich. Hneď v úvode hrali s detským orchestrom ako sólisti Pavel Šporcl a laureátka Lana Zorjan Corelli Concerto grosso pre dvoje husle a orchester.

Nasledovalo vyhlásenie víťazov jednotlivých kategórií spojené s vystúpeniami víťazov. Súťaž uzavrela Lana Zorjan prednesom prvej časti C. Saint-Saensa: Koncert pre husle a orchester č. 3. Na konci Laninho vystúpenia sa Pavel Šporcl zdvihol zo sedadla a motivoval tak celé publikum v divadle, aby Lanu odprevadilo bravúrnymi ováciami. Lana ako prvá získala túto prestýžnu cenu pre Srbsko.

„Laureátka Lana hrala celým svojim srdcom, skutočne do toho dala všetko, je nesmierne muzikálna a má aj vynikajúci technický základ," povedal predseda odbornej poroty, známy huslista Pavel Šporcl a dodal, že ho veľmi teší to, že cena odišla do Srbska, podobne ako roku 1984, keď Stefan Milenković vyhral za Juhosláviu ako najmladší laureát. Vyjadril potešenie tiež z toho, že sa Srbsko znova vrátilo na súťaž v tej najvyššej kvalite.

Viac TU: https://www.ustinadorlici.cz/cs/udalosti/6343-letosni-kocianka-zna-svou-laureatku?prehled=0&fbclid=IwAR2Bh92qLIh5CVxFlAY8g4rHxoxUxDRL6R3ESb77yqmAo7HI4KnXNrPHC4I

S Lanou v Česku pobudla aj jej matka Arabela Zorjanová. Bola jej nielen oporou, ale aj dobrou radkyňou, keďže je tiež huslistkou. Lanin otec Vladimír je operným spevákom v Srbskom národnom divadle v Novom Sade. Janko Zorjan, starý otec Lany Zorjanovej dlhé roky bol vedúcim novosadského evanjelického cirkevného spevokolu. O Lane sme širšie písali TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/kratak-pregled-istorije/22-aktuality/aktuality/11103-lana-na-ceste-k-realizacii-svojich-snov

Lana má aj svoju oficiálnu web prezentáciu TU: https://lanazorjan.com/video/#

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články