História Kulpína

IN MEMORIAM – Michal Hrušík

Slovenský diplomat Michal Hrušík sa utopil pri utorkovom splave rieky Una na hraniciach Bosny a Hercegoviny s Chorvátskom v oblasti vodopádov Štrbački buk. Informuje o tom veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku na sociálnej sieti Facebook a bosniansky denník Dnevni avaz. „S veľkým zármutkom sme prijali správu, že včera nás tragicky navždy opustil náš kolega a kamarát Michal Hrušík, ktorý počas svojho pôsobenia v Belehrade zanechal výraznú, jedinečnú a nezmazateľnú stopu. Osudným sa mu stal Balkán, jeho veľká láska, inšpirácia a vášeň, ktorý poznal tak, ako málokto a to nielen po odbornej stránke, ale vďaka svojím častým výletom objavil všetky zákutia prírodnej a kultúrnej rozmanitosti," napísalo slovenské veľvyslanectvo v Srbsku.

 

IN MEMORIAM – Michal Hrušík

 

Včera okolo poludnia prijalo oddelenie policajnej stanice Bihać od občanov hlásenie, že na rieke Una v lokalite Štrbački buk sa prevrátil čln. V člne boli štyria zahraniční občania, dvaja Nemci, jedna Češka a jeden Slovák a jeden skipper, ktorý poskytoval súkromné raftingové služby. Skipperovi sa podarilo z vody vytiahnuť tri osoby, no nezachránil 38-ročného Slováka Michala Hrušíka, ktorý sa bohužiaľ utopil. Píše Dnevni avaz.

Michal Hrušík, tretí tajomník Veľvyslanectva SR v Belehrade, strávil v Srbsku štyri roky (2016 – 2020) a vďaka jeho iniciatíve a energii Veľvyslanectvo úspešne zorganizovalo viaceré akcie, ktoré do veľkej miery napomohli zviditeľneniu nielen ich zastupiteľského úradu, ale aj Slovenska ako priateľskej a partnerskej krajiny.

Michal Hrušík, narodený 2. marca 1984 v Bratislave, sa v rámci doktorandského štúdia na katedre politológie Karlovej Univerzity v Prahe pod vedením školiteľa prof. Pavla Baršu zaoberal históriou, politikou, inter-etnickými vzťahmi a procesom budovania štátu v krajinách západného Balkánu. Téza jeho dizertačnej práce, ktorú obhájil v marci 2012, znie "Vplyv medzinárodného spoločenstva na etnické konflikty západného Balkánu". V rámci štúdia podnikol veľké množstvo ciest do cieľového regiónu a o.i. absolvoval stáž na Medzinárodnom trestnom tribunále pre bývalú Juhosláviu v Haagu (ICTY). V minulosti pracoval ako programový koordinátor pre Nadáciu Pontis. Na katedre politológie FF UK v Bratislave prednáša kurz Balkánske štúdia.

Michal Hrušík, balkanista, v českom názorovom internetovom denníku Forum 24 v autorskom texte s titulkom Srbsko – medzi pozemským a nebeským kráľovstvom, publikovanom 6. 4. 2022 okrem iného napísal „Srbsko nie je kľúčovou destináciou pre väčšinu turistov – a žiadne more tam nie je a ani nikdy nebude. Počas letnej sezóny je každoročne tranzitnou krajinou turistov smerujúcich na pláže Čiernej Hory, Grécka a Bulharska, ktorí zrejme nikdy nepočuli a možno sa ani nedozvedia o krásach pohoria Frušká hora, o lyžovaní na Kopaoniku, o pevnostiach vedľa Dunaja, alebo belehradskom nočnom živote. Vtipkári si zo Srbska uťahujú známym vtipom, že Srbsko je ako Nokia - každý rok menší model - a narážajú tak na nedávne politické otrasy, keď sa Čierna Hora odštiepila od Srbska (v referende v roku 2006) a o dva roky neskôr Kosovo, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť."

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články