História Kulpína

Úspech petrovských filatelistov

Na Národnej filatelistickej výstave TimFilEx / CANIS 2022 v rumunskom Temešvári sa zúčastnili aj členovia Spolku filatelistov Báčskeho Petrovca Emil Čeman, Ondrej Zahorec a Rastislav Spevak. Celkovo sa zúčastnilo 140 účastníkov z 9 krajín. „Zúčastnili sme sa v kategórii Jednorámových exponátov. Chybou organizátorov bol Emil, hoci mládežník, preradený do kategórie dospelých. Napriek všetkému dosiahol výborný výsledok a s výstavou Krásne zvuky spevavých vtákov získal Pozlátenú medailu. Rastislav Spevák získal tiež Pozlátenú medailu za výstavu Protektorát Česko a Morava. Ondrej Záhorec sa predstavil dvomi exponátmi. Za zbierku Generála Milana Rastislava Štefánika získal Veľkú striebornú medailu a za zbierku Medzinárodný výbor Červeného kríža získal Striebornú medailu," uviedol podpredseda spolku Rastislav Spevák.

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Filatelistický solok bol v Petrovci založený roku 1975 a od roku 1979 začali s organizoavním výstav. V roku 2003 za pomoci Zväzu slovenských filatelistov a Zväzu filatelistov Vojvodiny po prvýkrát organizovali medzinárodnú výstavu vtedy pod názvom Petrovec - Nitra. O rok neskoršie bola Medzinárodná súťažná výstava Pro Olympia . Od roku 2010 sa filatelistické prehliadky organizujú každoročne tradične počas osláv Slovenských národných slávností. Názov Petrovec Fila sa ustálil od roku 2011. Z roka na rok sa počet vystavovateľov zvyšoval a kvalita vystaveného materiálu bola stále lepšia.

„Po tieto roky sme vydali vyše 150 príležitostných obálok s príležitostnými pečiatkami, z ktorých väčšina bola pri výročiach narodenia alebo úmrtia známych osobností zo Slovenska alebo z radov dolnozemských Slovákov. Ako vrchol našej práce považujeme vlaňajší rok, keď sa na náš návrh do programu vydaní Pošty Srbska dostala známka 100 rokov Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci." Uvádza Rastislav Spevák a viac o Spolku filatelistov Báčsky Petrovec a jeho neúnavných filatelistických aktivitách si možno prečítať aj TU: https://www.postoveznamky.sk/spolok-filatelistov-bacsky-petrovec-a-krasne-slovacikum-zo-srbska

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články