História Kulpína

Pro Cultura Slovaca a Deň Slovákov v Maďarsku

V Sarvaši včera prebiehal Deň Slovákov v Maďarsku, najväčší sviatok Slovače v Maďarsku, o čom informuje portál http://www.luno.hu. Program bol mimoriadne nabitý a okrem otvorenia výstavy o práci sarvašských slovenských tkáčov, tradičnej ekumenickej pobožnosti spojenej s odovzdaním vyznamenaní Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku, galaprogramu regionálnych stredísk ÚKSM a množstva sprievodných programov, v Múzeu Samuela Tešedíka včera predpoludním odovzdali vyznamenania Pro Cultura Slovaca. Ocenení boli Ondrej, Maglovský a Mariena Stankovićová Kriváková zo Srbska, Vlatko Miksád z Iloku a Folklórny súbor Furmička z Maďarska.

 

Laureáti a usporiadatelia Ceny Pro Cultura Slovaca (Foto: Andrea Kiss-Kohut)

 

Laureáti a usporiadatelia Ceny Pro Cultura Slovaca (Foto: Andrea Kiss-Kohut)

 

Predstaviteľke Folklórneho súboru Furmička gratuluje parlamentný hovorca Slovákov v Maďarsku Anton Paulik (Foto: Andrea Kiss-Kohut)

 

Predstaviteľke Folklórneho súboru Furmička gratuluje parlamentný hovorca Slovákov v Maďarsku Anton Paulik (Foto: Andrea Kiss-Kohut)

 

Ondrej Maglovský a Folklórny súbor Furmička získali Cenu Pro Cultura Slovaca a Mariena Stankovićová Kriváková a Vlatko Miksád Plaketu Pro Cultura Slovaca.

Obaja laureáti zo Srbska sú známi hudobníci, ktorý desaťročia obetavo pracujú na kultúrnom poli, reprezentujú nás doma a v zahraničí a pozdvihujú úroveň kultúrnych podujatí na vyššiu úroveň. Obaja sú laureátmi viacerých ocenení.

Ondrej Maglovský sa narodil 13. októbra 1957 v Kulpíne a v rodisku zakončil aj základnú školu. Základy hudobného vzdelania získal v takzvanej hudobnej škole Šimovej v Kulpíne. Už ako malý chlapec sa rozhodol pre harmoniku a hru na tomto hudobnom nástroji zdokonaľoval do tej miery, že dnes patrí medzi najchýrečnejších harmonikárov v celej Vojvodine. V školení pokračoval v Novom Sade kde zakončil strednú hudobnú školu. V kultúrno-umeleckom živote Kulpína aktívne účinkoval od včasnej mladosti a neskôr ho angažovali takmer vo všetkých slovenských prostrediach a v mnohých je dodnes nenahraditeľný. Nacvičoval mužskú, ženskú a zmiešanú spevácku skupinu v Kulpíne, Petrovci, Kysáči, Novom Sade... Hráva v mnohých orchestroch, sprevádza spevákov a býva dirigentom na festivaloch. Roky hrával aj v známom orchestri Panonska mornarica známeho novosadkého hudobníka Đorđeho Balaševića. Podpísal sa pod úpravu mnohých piesní a zaoberá sa tiež i skladateľskou činnosťou. Je autorom viacerých slovenských, srbských, a rusínskych ľudových a tanečných piesní. Zo slovenských sú to Studnička, To hudba povie ti, Diale šíre diale, Pieseň tuláka, Orgovány... Pracuje ako hudobný redaktor Novosadského rozhlasu.

 

Ondrej Maglovský

 

Ondrej Maglovský

 

Mariena Stankovićová Kriváková, hudobná pedagogička, organizátorka kultúrneho života, dirigentka a muzikologička. Narodila sa v Belehrade 21.9.1957. Základnú školu zakončila v Báčskom Petrovci a Strednú hudobnú školu Isidora Bajića v Novom Sade. Diplom v odbore Muzikológia získala na Hudobnej akadémii v Záhrebe v roku 1981. Niekoľko rokov pracovala na Hudobnej škole Petra Kranjčevića v Sriemskej Mitrovici, tiež v Hudobnej redakcii RTV Nový Sad a od roku 1989 do roku 2020 pôsobila na ZŠ Jána Čajaka v Báčskom Petrovci. Od 1. októbra roku 2020 je v dôchodku. Počas svojej práci v škole viedla detský zbor, s ktorým získala viacero ocenení na festivaloch a súťažiach detských zborov Vojvodiny a Srbska. Je zakladateľkou niekoľkých kultúrnych podujatí v Obci Báčsky Petrovec. Jedným z najvýznamnejších je festival Spievajže si, spievaj, ktorý pretrváva už od roku 1993, potom zborového festivalu Stretnutie slovenských zborov z Vojvodiny, ktorý organizuje od roku 2008 a najnovšie, v roku 2021, založila aj detský hudobný festival Na krídlach piesní. Taktiež je zakladateľkou Komorného zboru Musica viva, ktorý v rokoch 2000 — 2010 pôsobil v rámci Miestneho odboru Matice slovenskej v Petrovci a neskôr samostatne. Je spoluautorkou učebníc Hudobnej kultúry pre 3. až 8. ročník základnej školy.

 

Mariena Stankovićová Kriváková (Foto Martin Pucovský)

 

Mariena Stankovićová Kriváková (Foto Martin Pucovský)

 

Súčasťou Dňa Slovákov v Maďarsku tradične býva ekumenická pobožnosť spojená s odovzdaním vyznamenaní Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku „Za našu národnosť". Jej tohtoročnými držiteľkami sú Rozália Izingová Pružinová, Anna Franková, Ruženka Komjáthiová a Dr. Zuzana Szabová. Cenu Štefana Lamiho získala riaditeľka ÚKSM Dr. Katarína Király.

Včera v Sarvaši celý deň prebiehalo množstvo sprievodných programov, ako je predstavenie inštitúcií CSSM, Slovenský jarmok na dvore kaštieľa Bolzovcov, prehliadka Slovenského oblastného domu či Múzea Samuela Tešedíka... Viac TU: http://www.luno.hu/index.php/aktuality/aktuality-kultura/30511-de-slovakov-v-ma-arsku-po-22-rokoch-opa-v-sarva-i?fbclid=IwAR1uktv2L6-v0LTC-xeMm7kEObRUtd_OuJ2LKwsCvi6V6tNreuwJbiK46Qg

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články