História Kulpína

Voľby do NRSNM 2022

V nedeľu 13. novembra 2022 v Srbsku budú prebiehať voľby do národnostných rád národnostných spoločenstiev . Slováci si budú môcť voliť svojich predstaviteľov z dvoch listín skupiny voličov: Aj dedičstvo aj budúcnosť – Slováci! a Slováci spolu! a matičnej listiny Matica slovenská v Srbsku. Voľby do národnostnej rady by mali byť možnosťou meniť okolnosti k lepšiemu. Lenže...či to skutočne môže byť tak? Pred štyrmi rokmi nedopatrení vo volebnom postupe bolo viac než dosť. Možno až toľko, že to kričalo do neba. Sťažností o falšovaní volebných výsledkov bolo, no tie sa akoby nebrali vážne. Vo väčšine slovenských prostredí volieb sa zúčastnilo iba 25% plnoletných Slovákov. Pazova bola výnimkou a tam na voľby vyšlo až 65% zapísaných do slovenského menšinového zoznamu, do ktorého sa údajne zapísalo aj vyše tisíc Neslovákov. Zákon to dovoľuje a tým pádom dovoľuje aby o našom osude rozhodovali iní. No, ako bolo, tak bolo, išlo sa ďalej a tie pod koberec zašúchnuté volebné podvody sa zapísali niektorým do pamäte a dúfajme, že aj tým čo podvádzali, čo falšovali, čo vodu na svoj mlyn usmerňovali – do svedomia, alebo aspoň do podvedomia.

 

Voľby do NRSNM 2022

 

Pred nami je nová šanca. Zmeny teda budú, a či k lepšiemu, to čas ukáže – nejako už len bude a bohvieako nám dokonca ani doteraz nebolo. Veľa teda stratiť nemôžeme. Viacerí naši národnostní zastupitelia si zas finančne prilepšia a nám ostatným bude, ak zbudne. Tak vždy bolo a tak aj bude. Keď je bieda, či je ona o trochu väčšia alebo menšia, veľa na veci ani nemení. Je bieda. Ibaže, teraz, v tej väčšej-menšej biede, vládnuť budú trochu iní. Zaujímavosťou je, že Slováci majú iba tri volebné listiny a tie sú prevažne regionálne utvorené. A tak vskutku súperiť budú Sriem, Banát a Báčka, čiže Slováci z tých prostredí.

Vo voľbách obyčajne účinkujú politické strany. Zvláštnosťou je, že Slováci majú až sedem (7!) registrovaných politických strán, no ani jedna neúčinkuje v týchto voľbách. Podľa Výpisu z registra politických strán: http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/Izvod-iz-Registra-politickih-stranaka-22.07.2022.pdf slovenské strany sú evidované pod poradovými číslami 38 (Zelená Strana Srbska), 71 (Strana Vojvodinských Slovákov), 98 (Slovenská demokratická strana), 100 (Zelená Strana), 106 (SLOVÁCI VPRED!), 118 ( Silné Srbsko) a 123 (VOJNOVI VETERANI PRE SRBSKO). Sú ich lídri azda tak slabí, že si netrúfnu popasovať sa s ponúknutými regionálnymi listinami, alebo ide o niečo iné?

Sčítanie obyvateľstva je za nami a aj ono pravdepodobne ovplyvní naše budúce nové národnostné parlamenty. Na základe počtu príslušníkov menšinových spoločenstiev sa určuje počet poslancov v jednotlivých národnostných radách. Náš doterajší menšinový parlament mal 29 členov. Kto boli členovia možno si pozrieť TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10447-nas-novy-narodnostny-parlament-a-nova-predsednicka

A aká bola táto predvolebná kampaň?

Presne taká, akí sme aj my, teda apatická a chudobná.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články