História Kulpína

Chceme lepšiu krajinu

Od 3. apríla (deň po prezidentských voľbách) študenti v mnohých mestách Srbska organizujú každodenné protestné prechádzky „proti diktatúre". V Novom Sade dnes prebiehalo 16. protestné zhromaždenie a študent Miran Pogačar po proteste vyhlásil: „Dosiahli sme výsledky, vyšli sme na ulice, dokázali sme, že nás jesto, že sa nebojíme a že nebudeme mlčať. Bez ohľadu na to, ako sa zakončia, toto sú najúspešnejšie protesty za posledných desať rokov, ukázali sme, že odpor existuje". Pred týždňom sa aj v Bratislave konal pochod proti korupcii, ktorého sa zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Zorganizovali ho dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Na ulice vyšli aj študenti v Chorvátsku a Maďarsku.

 

Chceme lepšiu krajinu

 

V sobotu na ulice vyšli aj študenti v Chorvátsku. Hlavní organizátori vyhlásili, že je situácia vo vede a vzdelávaní alarmujúca a nikdy nebola horšia. Študentské demonštrácie nevystali ani v Budapešti.

Vo svete prebiehajú ďalekosiahle zmeny... Sú ony možno aj prejavom rozčarovania v parlamentnú demokraciu? – kladie si otázku náš románopisec, esejista a divadelný kritik Végel László.

„Na prechádzke Njegošovou ulicou stretol som sa so Želimirom Žilnikom. Napokon si môžeme sadnúť a pri káve sa porozprávať. Chystá sa na cestu do USA. U New Yorku bude počas mája zorganizovaný veľký festival Žilnikových filmov. Pravdaže, rozprávame sa aj o demonštráciách v Budapešti a týchto našich. Zhodneme sa, že ide o celkom nový jav v postsocialistickom svete, ktorý sa výraznejšie prejaví v nadchádzajúcich rokoch. Tieto demonštrácie sú iba náznakom nejakej cesty a kam ona vedie, ťažko je predvídať." Píše Végel László v autorskom texte Túžba za slobodou na uliciach a za zatvorenými dvermi.

„Chceme lepšiu krajinu" alebo aj "nie je nám to jedno" – skandovali v Bratislave tisíce ľudí. "Sme frustrovaní zo situácie na Slovensku. Tento pochod je venovaný hlavne boju proti korupcii. My ako študenti chceme v tejto krajine ostať. Čo sa tu však deje, odrádza veľa z nás. To, že krajina nemôže prosperovať, je práve tou korupciou," priblížili zámer zorganizovania pochodu organizátori. Obaja študenti vyjadrujú nesúhlas so súčasným stavom spoločnosti, ktorý je podľa nich dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov narastania podpory pre extrémistické sily.

Na zajtra je v Belehrade avizované veľké protestné zhromaždenia.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články