História Kulpína

In memoriam – za Pavlom Hlaváčom

Pavel Hlaváč sa narodil 1. septembra 1947 v Báčskom Petrovci a sám ten dátum narodenia akoby predurčil jeho životné povolanie. Základnú školu absolvoval v rodisku, potom navštevoval petrovské gymnázium a matematiku študoval najprv v Záhrebe a potom v Sarajeve, kde štúdium úspešne ukončil. Na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci začal pôsobiť v novembri 1972 a na tejto našej vzdelávacej inštitúcii odpracoval plnú pracovnú dobu. Do dôchodku odišiel 1. septembra 2012. Potom sa už viac venoval svojej záľube – tkáčstvu a zaujímavé linajky a geometrické kresby preniesol zo školskej tabule na tapisérie a tie našské handrovky, ktoré vznikali pod jeho prstami.

 

Pavel Hlaváč v hornom rade prvý zľava

 

Pavel Hlaváč v hornom rade prvý zľava

 

Profesor Hlaváč sa počas pracovnej doby celý venoval najprv matematike a keď prišla nová doba generáciám prednášal programovanie, neskoršie výpočtovú techniku a informatiku. Prekladal matematické učebnice zo srbského jazyka do slovenčiny. Úspešne viedol matematický krúžok a organizoval šachové súťaže.

Bol triednym profesorom až deviatim generáciám žiakov, ktoré viedol svojim špecifickým „hlaváčovským" spôsobom: rešpektoval každého a tichým spôsobom riešil každú problematickú situáciu . Ženatý bol s Annou Hlaváčovou rod.Krajčovou, tiež profesorkou na petrovskom gymnáziu, ktorá ho predbehla do večnosti 5. marca 2015.

Pavel Hlaváč bude pochovaný zajtra 21. júna 2017 o 16,00 h na petrovskom cintoríne.

Česť jeho pamiatke!

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články