Knižnica v Kulpíne

Pôst, Popolec a Bele poklade

Dnes je Popolec, čiže Popolcová streda, alebo aj Škaredá streda. Je to deň keď sa „pochováva basa", hudba teda utíchne a do Veľkej noci sa zábavy a karnevaly, ani sobáše nemajú organizovať. Pre kresťanov sa dnešným dňom začína pôst, ktorý je prípravným obdobím pred Veľkou nocou a trvá 40 dní. Avšak, zmyslom tejto doby nie je predovšetkým striedmosť v jedle, ale rovnako tak aj duševná očista a pokánie. Po „veľkom upratovaní" nášho vnútra, posilnení a čistí môžeme začať nový životný cyklus. Reštart. Veľkou nocou,– ožívaním (Ježiša a Veľkej prírody, teda aj nás) – vstupujeme do ďalšej životnej fázy. V tomto roku to bude 21. apríla, keď sa Veľkonočnou nedeľou začnú sviatky jari a znova začnú radovánky. Predtým však treba prejsť dobou ticha, pokoja, načúvať svojmu svedomiu a vnútornému volaniu. Pôst, doba ticha sa pre väčšinu kresťanov začína dnes, kým pravoslávni veriaci môžu ešte niekoľko dní pokračovať v zábavách. Podľa juliánskeho kalendára, ktorého sa pridržiava Pravoslávna cirkev, Veľká noc v tomto roku pripadá na 28. apríla a Maškáradu v Novom Sade usporiadajú 8. marca 2019.

 

Pôst, Popolec a Bele poklade

 

Pôst, Popolec a Bele poklade

 

Pôst, Popolec a Bele poklade

 

Pôst, Popolec a Bele poklade

 

Pôstom začína tzv. veľkonočný kruh cirkevného roka. V kostoloch sa počas neho spievajú pôstne piesne. Pravoslávnym sa pôst začne na pondelok 11. marca a týždeň, ktorý práve prežívame, sa u nich pomenúva Biely týždeň. Počas neho sa v minulosti cez dediny a mestá pohybovali maskované zástupy a záverečný deň Bieleho týždňa sú tzv. Bele poklade – vtedy vrcholia zábavy a veselice popretkávané humorom, hrou a piesňou. Maskované zástupy rozveseľujú pozorovateľov a celý ten rituál má za cieľ odohnať zimu a privolať slnko a začiatok nového vegetačného roka. Tieto maskované zástupy prerástli vo veľké karnevaly. „Pokladné" zástupy sú nehmotným kultúrnym dedičstvom, ktoré už 24 rokov pestuje a zachováva Múzeum Vojvodiny z Nového Sadu, ktoré aj tohto roku usporiada Maškarádu. Bude v piatok 8. marca 2019, maskovaný zástup vyštartuje o 12. h spred Múzea Vojvodiny a pohybovať sa bude centrálnymi novosadskými ulicami. Na ňom sa pravidelne zúčastňujú aj žiaci z niekoľkých našich slovenských škôl.

Maškaráda sa organizuje v ústrety pravoslávnemu sviatku Bele poklade, ktorý je podobne ako aj Popolcová streda, hraničným obdobím medzi predpôstnou dobou hojnosti a zábav a pôstnou dobou. Je to posledným dňom zábav, hostín a hojnosti jedla a pitia. Bele poklade sú však aj dňom zmierenia, vzájomného odpúšťania si... Každý kto sa s niekým zvadil, v tento deň ide prosiť o odpustenie a spravidla by mu aj malo byť odpustené. Takýto starý zmierovací zvyk mal za cieľ mravnú a duchovnú očistu pred pôstom, do ktorého treba vstupovať s vnútorným pokojom, čistý a bez hriechu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články