Knižnica v Kulpíne

Konopárske tradície

Obnovená historická fara v Hlbokom na Slovensku nemá v súčasnosti stálych obyvateľov a preto miestny cirkevný zbor súhlasil s využitím týchto priestorov na nevšednú krátkodobú výstavu. Požiadavku vzniesol milovník tradícií Michal Filípek, študent Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene, aby tu mohol koncom apríla realizovať svoj študijný projekt pod názvom Konopárske tradície. So svojím príhovorom prišiel i administrátor cirkevného zboru v Hlbokom brat farár Juraj Šefčík, ktorý poskytol priestory fary pre túto výstavu. Sám ju tiež obohatil niekoľkými exponátmi. Patrili ešte jeho prarodičom a priniesol si ich z rodiska, zo Selenče.

 

Konopárske tradície

 

Konopárske tradície

 

Konopárske tradície

 

Konopárske tradície

 

Michal Filípek vedel o tom, že ľudia v Hlbokom sa v minulosti venovali pestovaniu konopy, že sa z plátna šilo pracovné oblečenie a videl aj krásne vyšívané obrusy z konopného plátna. Práve to bolo impulzom pripomenúť túto tradíciu. A tak v spolupráci so svojimi priateľmi z Občianskeho združenia Prakoreň túto výstavu pripravili a preniesli návštevníkov o niekoľko desaťročí späť. To sa im aj podarilo. Videli sme tu trlice, hachle, praslice, kolovraty, utkané plátno i výrobky z neho. Na stenách viseli panely, z ktorých sme sa dozvedeli o pestovaní konopy, o jej spracovaní a využití. Jedna z miestností bola dobovo zariadená s posteľou, kolískou, prestretým stolom a pravdaže i s kolovrátkom. Všade boli v maľovaných krčiažkoch kytice orgovánu.

 

Konopárske tradície

 

Konopárske tradície

 

Juraj Šefčík vo svojom príhovore okrem iného povedal, že je veľmi rád, keď tu okrem staršej generácie vidí aj veľa mladých ľudí, čo znamená, že prejavujú záujem o život a prácu svojich predkov a majú k minulosti patričnú úctu.

Michal Filípek v závere vyslovil poďakovanie za pomoc pri organizovaní a príprave tejto výstavy obecnému úradu, cirkevnému zboru, svojim priateľom a ostatným ochotným obyvateľom obce. Povedal tiež, že hodlá v budúcnosti pokračovať v udržiavaní dávnych tradícií a má v pláne pripraviť ešte ďalšie zaujímavé projekty.

Treba podotknúť, že aj občerstvenie tohto popoludnia bolo dobové: chlieb s masťou a cibuľou alebo oškvarkami, kapustové pagáčiky, lekvárovo - makové buchty, makový závin... a všetko chutilo výborne.

 

Oľga Zlochová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články