Knižnica v Kulpíne

14. Detská svadba

Ako to už tradícia nakladá, v poslednú nedeľu letných prázdnin, po ročnej prestávke, sme sa v Kovačici znovu hrali na Detskú svadbu. Celé letné prázdniny sa deti rôznych vekových kategórií, od škôlkarov po stredoškolákov, pod bdelým okom Pavla Baláža, stretali na nádvorí MS kde spolu tancovali, spievali a tak sa chystali na tohtoročný program 14. Detskej svadby. Vo štvrtok pred svadobnou nedeľou družbovia pozvali hostí a veselica mohla byť. Zaplánované bolo letné javisko na nádvorí MS, ale kvôli počasiu, po prvý krát odkedy sa toto podujatie organizuje, hostia boli privítaní v sieni Doma kultúry 3. októbra, za čo patrí vďaka riaditeľovi Jánovi Tomášovi za jeho ústretovosť.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Spomedzi vzácnych hostí malí svadobčania osobitne vítali veľvyslanca SR v Belehrade J.E. Fedora Rosochu, tretieho tajomníka veľvyslanca SR v Belehrade Borisa Končeka, predsedu MSS Branislava Kulíka, poradkyňu predsedu obce Kovačica Marianu Melišovú, starostu obce Pôtor Miroslava Činčuru, predsedu MS Kovačica Adama Jonáša, riaditeľa detského domu umenia BIBIANA z Bratislavy Petra Tvrdoňa, kovačického kňaza Martina Bajzu, bývalého predsedu MSS Branislava Slivku, majiteľov galérie Babka Kláru a Pavla Babkovcov, riaditeľku Galérie insitného umenia Annu Žolnajovú Barcovú, predsedníčku Ženského spolku Annu Stanovú a ďalších, ako i predstaviteľov médií. O svadbu sa so svojimi rovesníkmi prišli zahrať aj vinšovníčky z Pivnice a Kysáča, členovia FS Ratolesť z Detvy a členovia SKUS Slnečnica zo susednej Padiny, ktorí na programe vystúpili s dvomi choreografiami s tematikou detských hier.

Deti vyparádené v ľudových krojoch sa zoskupili v galérii Babka, kde sa konala výstava BIBIANY a detských prác, kde deti hlasovali za najkrajšie výtvarné práce svojich rovesníkov, piati najúspešnejší boli aj na záver programu odmenení tabletmi. V galérii prvá tajomníčka japonskej ambasády pani Ikoma Yuki odovzdala knihy pre všetkých účastníkov, ktoré daroval honorárny konzul Srbska v Japonsku pán Naohide Uejama.

Z galérie sa svadobný sprievod presunul do priestorov DK, s veselým spevom za sprievodu muzikantov malí svadobčania sa cez sieň presunuli na javisko a boli privítaní veľkým potleskom početného obecenstva. Prítomných pozdravili skúsení účastníci Detskej svadby, tohtoroční moderátori Mária Magdalena Torňošová, Jaroslava Kováčová, Marína Cicková, Viktor Brngár, Luka Stojković a Ivan Benka. Slova sa ujali ctení hostia a 14. ročník Detskej svadby otvoril J.E. Fedor Rosocha, veľvyslanec SR v Belehrade. Ako i počas všetkých doterajších ročníkov i tohto roku boli predstavené obyčaje od príchodu zo sobášu do domu ženícha až po svadobnú zábavu nad ránom. V úlohe mladuchy tentokrát bola Barbara Havelová z Kovačice a ženíchom bol prvýkrát Padinčan Dejan Nosáľ.

 

14. Detská svadba

 

14. Detská svadba

 

14. Detská svadba

 

14. Detská svadba

 

14. Detská svadba

 

Podujatie Detská svadba okrem vštepovania lásky od útleho detstva k dedičstvu našich predkov má aj humanitárny charakter. Tohto roku sa tak v tanci s mladou nevestou a cez príspevky obecenstva celkovo vyzbieralo 32 740 dinárov a 50 eur, ktoré poputujú deťom v zdravotnej alebo finančnej núdzi.

Význam Detskej svadby ocenilo i vedenie lokálnej samosprávy, tak pani Melišová v rámci svojho príhovoru, Memoriálnemu stredisku Dr. Janka Bulíka odovzdala zlatú plaketu za prínos pri zachovávaní národného dedičstva za rok 2019 (cena bola odovzdaná až teraz pre neblahú vlaňajšiu situáciu).
Striedali sa ľudové piesne, tance, vinše starejšieho ako i vinše k večeri, celé javisko bolo vyplnené pestrými krojmi a detskou radosťou malých družbov, družíc, krčmárov, kuchárok či svatiek. Na záver odzneli Po nábreží a Poďme sťato domov ako i pozývací vinš na svadbu o rok.

Generálnym sponzorom 14. ročníka bol Pokrajinský sekretariát pre vzdelávanie, predpisy, správu a národnostné spoločenstvá - národnostné menšiny, udalosť finančne podporili i podniky a rodiny z Kovačice. Účastníci tak okrem darčekov z BIBIANY, galérie BABKA a kníh od honorárneho konzula dostali i obedový balíček a všetci hostia sa po programe zasladili s koláčmi ktoré chystali mamy a staré mamy účastníkov. Svadobníkov na harmonike celé leto a na programe doprevádzali prof. Ján Dišpiter a Martin Torňoš. Pod organizáciu sa spoločne podpísali Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka a MOMS Kovačica.

 

Ana-Andrea Holíková

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články