Knižnica v Kulpíne

Cez Nadlak je... po dvadsiaty druhý raz

Babie leto každoročne prináša do rumunského mestečka Nadlak kvalitný prednes slovenskej ľudovej piesne. O jeho interpretáciu sa už viac ako dve desaťročia starajú krajanskí speváci z Maďarska, Srbska i Rumunska počas chýrečnej dolnozemskej prehliadky sólistov slovenskej ľudovej piesne s príslovečným názvom – Cez Nadlak je...

 

Cez Nadlak je... po dvadsiaty druhý raz

 

Cez Nadlak je... po dvadsiaty druhý raz

 

Počas piatkového a sobotného večera sa spevácke talenty v troch súťažných vekových kategóriách prezentovali pomalou a rýchlou ľudovou piesňou pred poslucháčmi domáceho publika i vzácnych hostí. Krásu ľudového kroja sprevádzanú rytmickými piesňami i emočnými sólami predviedli speváci z Báčskeho Petrovca, Kulpína, Kysáča, Kovačice, Selenče, Lalite, Starej Pazovy, Nadlaku, Gemelčičky i Bekéšskej Čaby. Súťažné večery vyvrcholili v nedeľnom galaprograme, ktorý vytvoril priestor pre ocenenia tých najlepších. Počas tohtoročného galakoncertu sa prezentovali i dnes už známi speváci, ktorí dávnejšie patrili medzi súťažiacich.

Za sprievodu vynikajúceho festivalového orchestra a dirigentského sprievodu Ondreja Maglovského sa predstavilo 28 spevákov v troch vekových kategóriách. V tomto roku okrem tradičných cien priniesla špeciálnu cenu aj Matica slovenská, ktorá na podujatie delegovala I. podpredsedu Matice slovenskej, Mareka Hanusku a riaditeľku Krajanského múzea Matice slovenskej, Zuzanu Pavelcovú. Osobitnú Cenu Matice slovenskej získal Marcel Gergö z Bekéšskej Čaby. Rovnako tak Matica slovenská darovala knižné ceny víťazom všetkých troch vekových kategórií. Vo vekovej kategórii od 6 do 12 rokov prvá cena poputovala do rúk Bianky Slaukovej z Nadlaku, v kategórii od 13 do 18 rokov si vyspievala prvú cenu a tiež Cenu obecenstva Ema Velegová z Nadlaku. V kategórii nad 18 rokov sa na prvej priečke umiestnia Nina Francistyová z Kysáča, Srbsko.

Nadlacké spevácke podujatie aj v tomto ročníku otvorilo možnosť mladým dolnozemským slávikom trilkovať obecenstvu v koncertných podmienkach. Organizátorom úprimne ďakujeme, učastníkom a víťazom srdečne gratulujeme!

Zuzana Pavelcová

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články